a punk királynője

2019.10.04. 17:00

Kiállítás nyílik Nina Hagen pályafutásáról

A tárlat anyaga, mintegy 460 tárgy Arne Buhrdorf gyűjteményéből származik, aki 11 évesen lett szerelmes a ma már 64 éves énekesnőbe.

16 September 2019, Lower Saxony, Hanover: Collector Arne Buhrdorf stands next to two "Nina-Hagen-Pappaufstellern" during the preparations for his exhibition "Nina Hagen. Collection Arne Buhrdorf" in the Theatermuseum. From October 3, 2019 to January 12, 2020, hundreds of exhibits by the collector will be on show, all about the life and work of singer and actress Nina Hagen. Photo: Julian Stratenschulte/dpa

Forrás: dpa/AFP

Fotó: Julian Stratenschulte

Nina Hagen énekes, színésznő pályafutását mutatja be egy kiállítás, amely relikviáiból nyílt csütörtökön a hannoveri Színházi Múzeumban.

A kiállítás anyaga Arne Buhrdorf gyűjteményéből áll össze, aki 11 évesen lett szerelmes Nina Hagen-be.

„Azért, ahogy énekelt. Még sohasem hallottam ilyet” – idézte fel az 52 éves rajongó.

Buhrdorf azóta az excentrikus énekesnő és társadalmi problémákra érzékeny művész szinte minden lépését követte.

A gyűjteménye több mint háromezer darabból áll: lemezekből, poszterekből, címlapokból, és az énekesnőhöz kötődő olyan rajongói tárgyakból, mint a sálak vagy egy Nina Hagen-kártyajáték.

A január 12-ig látogatható kiállítást audio- és videofelvételek egészítik ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a német sztár életét és pályafutását.

Nina Hagen Kelet-Berlinben született, színészi-, operaénekesi- és balett-tehetsége már gyermekkorában kiderült. 1976-ban 21 évesen Nyugat-Berlinen keresztül szökött Nyugatra, miután nevelőapját, Wolf Biermannt kiutasították Kelet-Németországból. Provokatív énekstílusa és öltözködése gyorsan kiemelte a többi előadó közül, amire a CBS kiadó is felfigyelt, közben Londonban megismerkedett a punk és a reggae műfajával.

Nyugat-Berlinben alapított együttesével 1978-ban jelent meg ma már legendás első albuma. Hamarosan „a punk királynőjeként” kezdték emlegetni. NunSexMonkRock (1982) című lemezét Los Angelesben készítette el, a három évvel később született talán legsikeresebb, In Ekstase című albuma.

Az énekesnő igazi generációs bálvány volt, a 70-es évek közepétől két tucatnyi filmben szerepelt.

Édesanyja, Eva-Maria Hagen ismert színésznő volt az NDK-ban.

A Színházi Múzeum igazgatója, Carsten Niemann elmondta, hogy a Nina Hagen-kiállítás szándékosan nem foglalkozik az énekesnő személyes életével, családjával, hanem kizárólag a pályafutására koncentrál.

Buhrdorf elmondta, hogy különösen lenyűgözte az érzékeny művész társadalmi elkötelezettsége: már akkor vegetáriánus volt, és védte az állatokat, amikor ez még nem volt „divat”, emellett küzd az atomenergia felhasználása ellen és támogatja a mentális betegségben szenvedőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!