Nagyvilág

2010.08.23. 08:01

A politikai szatíra brazíliai tiltása ellen tiltakoztak humoristák

<p>Több száz brazíliai humorista és művész tiltakozott vasárnap egy Rio de Janeiróban tartott elvonuláson a politikusok választások alatti kifigurázását tiltó brazil törvény ellen.</p>

A brazil szabályozás szerint választási kampányok alatt nem lehet kigúnyolni és nevetségessé tenni a pártokat és a jelölteket a televízióban és a rádióban. A dél-amerikai országban októberben tartanak elnökválasztást."Humor cenzúra nélkül". Ezzel a jelszóval rendeztek figyelemfelhívó megmozdulást a politikai szatírát korlátozó törvény ellen Rio de Janeiro városában. A Copacabana strandon nagyjából háromszáz humorista és művész vonult fel. A demonstrálók aláírásokat is gyűjtöttek egy, a törvény eltörlését követelő petícióhoz.

Az 1997-es törvény értelmében egy választást megelőző három hónapban a televízióknak és a rádióknak tilos olyan műsorokat sugározniuk, amelyek bármilyen módon kifiguráznak és kigúnyolnak egy jelöltet, pártot, vagy koalíciót. A törvényszegők húszmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést kaphatnak és működési engedélyüket is bevonhatják.

A törvényt az elmúlt években ritkán alkalmazták, kritikusai szerint azért, mert a televíziók és rádiók öncenzúrát gyakorolnak a választások alatt.

Brazíliában október harmadikán tartják az elnökválasztás első fordulóját, a másodikat pedig október 31-én.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!