EURO-2016 – Történelmi északír siker az ukránok ellen

Akt.:
Lyon, 2016. június 16. Az északír játékosok ünnepelnek, miután csapattársuk, Niall McGinn gólt lőtt a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportja második fordulójában játszott Ukrajna- Észak-Írország mérkőzésen a lyoni stadionban 2016. június 16-án. A találkozót Észak-Írország nyerte 2-0-ra.
Lyon, 2016. június 16. Az északír játékosok ünnepelnek, miután csapattársuk, Niall McGinn gólt lőtt a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportja második fordulójában játszott Ukrajna- Észak-Írország mérkőzésen a lyoni stadionban 2016. június 16-án. A találkozót Észak-Írország nyerte 2-0-ra. - © MTI/EPA/CJ Gunther
Budapest/Lyon – Az északír válogatott 2-0-ra legyőzte az ukrán csapatot a C csoport csütörtök délutáni második fordulós mérkőzésén Lyonban a labdarúgó Európa-bajnokságon, ezzel történetének első Eb-sikerét aratta.

Eredmény:

C csoport, 2. forduló:

Észak-Írország – Ukrajna 2-0 (0-0)

Lyon, Stade de Lyon, 51 043 néző, v.: Pavel Královec (cseh)

gólszerzők: McAuley (49.), McGinn (96.)
sárga lap: Ward (63.), Dallas (84.), J. Evans (95.), illetve Szeleznyov (40.), Szidorcsuk (67.)

Észak-Írország:

McGovern – Hughes, Cathcart, J. Evans, McAuley – Ward (McGinn, 69.), C. Evans (McNair, 92.), Davis, Norwood, Dallas – Washington (Magennis, 81.)

Ukrajna:

Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Sztyepanenko, Szidorcsuk (Garmas, 76.), Kovalenko (Zincsenko, 81.) – Jarmolenko, Konopjanka – Szeleznyov (Zozulja, 69.)

II. félidő:

49. perc: Norwood középre ívelt szabadrúgásából McAuley senkitől sem zavartatva fejelt 5 méterről a kapu jobb oldalába (1-0).

96. perc: Dallas lapos lövését Pjatov éppen McGinn elé tolta, aki közelről a hálóba bombázott (2-0).

A első fordulóban vesztes csapatok mérkőzésén az ukránok arra alapozhattak, hogy sokáig jól tartották magukat a világbajnoki címvédő Németországgal szemben, sőt a döntetlenre is volt esélyük a 2-0-ra elvesztett meccsen. A lengyelek ellen 1-0-ra alulmaradt Észak-Írország kapitánya, Michael O’Neill elégedetlenségét jelezte, hogy öt helyen is változtatott csapatán Lyonban.

A szakadó esőben kezdődött meccs első fél órájában nem forogtak veszélyben a kapuk, majd a 33. percben egy szögletet követően Cathcart fejese centiméterekkel kerülte el a felső sarkot. A félidő hátralévő részében az északírek dolgoztak ki több helyzetet.

Az északírek a szünet után is kapu elé ívelésekkel próbálkoztak, az egyikből pedig az őrizetlenül hagyott McAuley szép gólt fejelt. Az 58. percben jégeső miatt félbeszakadt a meccs, Pavel Královec játékvezető azonban néhány perc elteltével visszaengedte a gyepre a csapatokat. Az ukránok a folytatásban még eljutottak néhány helyzetig, de ez kevésnek bizonyult az egyenlítéshez a betömörülő északír védelem ellen, a sorsukat végül a csereként beállt McGinn pecsételte meg a 96. percben.

A két együttesnek ez volt az ötödik összecsapása egymás ellen, az északírek először győztek két döntetlen és két ukrán diadal után.

Az északírek történetük első Eb-sikerével felzárkóztak a szintén 3 pontos németek és lengyelek mellé, míg a továbbra is pont nélküli ukránok nehéz helyzetből várják az utolsó fordulót.

– MTI –