EURO-2016 – Szijjártó: megerősített konzuli szolgálattal készül a KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a nyári labdarúgó Európa-bajnokság nyomán felmerülő utazási tanácsokról és a kiemelt utazási célországokban fennálló terrorkockázatokról a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 27-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a nyári labdarúgó Európa-bajnokság nyomán felmerülő utazási tanácsokról és a kiemelt utazási célországokban fennálló terrorkockázatokról a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 27-én. - © Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Budapest – A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra – mondta a tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte: a KKM-nek kötelessége konzuli védelmet biztosítani, ha valahol nagyobb létszámban vannak jelen magyar állampolgárok, ezért a magyar válogatott csoportmérkőzéseinek helyet adó városokban helyszíni és mobil konzuli védelmet biztosítanak.

Szijjártó Péter kifejtette: a csoportmérkőzések helyszínein – Bordeaux, Marseille, Lyon – ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10 és 18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek.

Mint mondta, a konzulok segíthetnek az úti okmányok pótlásában, konzuli védelmet biztosítanak azoknak, akik bűncselekmény áldozataivá válnak, továbbá sérülés, betegség esetén az ellátás intézésében segítenek.

A miniszter az orvosi és egészségügyi ellátással kapcsolatban megjegyezte: az európai egészségbiztosítási kártyát a legtöbb helyen elfogadják, de az önrész magas, ezért mindenképp javasolt utasbiztosítást kötni, hogy ne a helyszínen kelljen rendkívül nagy összegeket fizetni.

Szijjártó Péter arra kérte a kiutazó szurkolókat, hogy mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.

A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a nyári labdarúgó Európa-bajnokság nyomán felmerülő utazási tanácsokról és a kiemelt utazási célországokban fennálló terrorkockázatokról a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán ©

Hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú, ezért a rendfenntartó szervek fellépése udvarias, de szükség esetén szigorú és határozott. A rendvédelmi szervek fokozott jelenlétére kell számítani a közterületeken, a fő közlekedési útvonalakon. A repülőtereken is szigorú ellenőrzés várható, és hosszú várakozási időkre kell számítani a közlekedésben – magyarázta. Hozzátette: szigorított ellenőrzés várható a stadionokba belépésnél is.

A külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: a jövő héten egyeztetnek a TEK vezetőivel a minisztériumban a franciaországi helyzetről, a konzulok pedig tájékoztatást kapnak, hogy szélsőséges esetekben mit kell tenni. A kiutazó magyaroknak az a legfontosabb, hogy mindig kövessék a helyi hatóságok utasításait – közölte.

A jelenlegi franciaországi helyzetet illetően Szijjártó Péter azt mondta: akik most utaznának az országba, nyugodtan tájékozódjanak a tárcánál, ahogyan már eddig is többen érdeklődtek. A párizsi nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket és jelenti a legfrissebb változásokat – közölte a külügyminiszter.

-MTI-
hirdetés


hirdet�s