Helyi közélet

2010.09.13. 18:06

Csúszik a Csillagpont Kórház építése

<p>Miskolc - A "jövőt szolgáló" Csillagpont Kórház egyelőre csupán az igazgatósági épület falán látható – látványtervek formájában.</p>

Az építkezés megkezdése 2010 márciusa, a projekt befejezése: 2012 augusztusa, írtuk a Csillagpont Kórházzal kapcsolatos támogatási szerződés aláírásáról hírt adó cikkünkben tavaly októberben. Ehhez képest a Megyei Kórházban járva semmi sem utal arra, hogy megkezdődött volna az Új Magyarország Fejlesztési Terv Pólusprogramjának keretében tervezett, több mint 11 milliárdforint értékű beruházás. Mi akadályozza az építkezést? – érdeklődtünk dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól.

Pályáztatják a kivitelezőket

– Akadálya nincs, csak csúszás van. Sokáig tartott az engedélyezés, valamint húzódott a STRAPI-nál (Strukturális Alapok Programiroda) is a jóváhagyás. Jelenleg a kivitelezői pályáztatásnál tartunk. Eddig 4-en vásárolták meg az 500 ezer forintért kapható tenderfüzetet. Az eredményhirdetés októberben lesz – mondta a főigazgató.

A főigazgatót arról is kérdeztük: min kellett változtatni amiatt, hogy a pályázatban igényelt összegnél 360 millió forinttal kevesebb támogatást kaptak. Netán lemarad az épület tetejéről a helikopter-leszálló, vagy valami mást kellett elhagyni?

– Nem marad le, ott lesz, a Csillagpont tetején, ahol az eredeti terveken szerepelt. Azért, hogy ne kelljen változtatnunk a terveken, a tulajdonos és egyben fenntartó megyei önkormányzat vállalta, hogy a különbözetet felvállalja (a szükséges forrást kötvénykibocsátással teremtették elő). Az indoklás szerint az uniós elvek alapján uniós támogatást nem lehet gépészeti fejlesztésre adni...

Akár egy évvel

Dr. Csiba Gábor nem szívesen bocsátkozna „jóslásokba”, mikor kezdődik el az építkezés, pláne: mikor fejeződik be.
– Nem rajtunk múlik. Most már jó esteben is csak novemberben láthat hozzá a kivitelező, de elképzelhető, hogy az időjárás miatt ez tavaszra tolódik. Ez esetben épp egy évvel tolódna minden – mondta.

Minthogy az új kormány megtakarítást kíván elérni egyes európai uniós kiemelt és nagy projektek, beruházások átvizsgálásával, akár részbeni leállításával, azt is tudakoltuk: „Csak nincs véletlenül a Csillagpont projekt is ezek között?”.
– Nincs – kaptuk a választ.

ÉM-SZK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában