EURO-2016 – Putyin: Le kell vonni a tanulságokat a 2018-as vb megrendezéséhez

Moszkva – Vlagyimir Putyin elnök felszólította az orosz biztonsági tanács tagjait, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez – közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Franciaországban zajló Európa-bajnokság eddigi legnagyobb konfliktusa az orosz és az angol szurkolók marseille-i összecsapása volt a két ország válogatottjának marseille-i mérkőzése előtt és alatt.

A biztonsági tanács ülésén részt vett Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke, Valentyina Matvijenko, a szövetségi törvényhozás felsőházának elnöke, Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára, Szergej Lavrov külügy-, Vlagyimir Kolokolcev belügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója és Mihail Fradkov, a Külföldi Felderítő Szolgálat (SzVR) vezetője.

Moszkvában kedden behívatták a külügyminisztériumba Jean-Maurice Ripert-t, Franciaország nagykövetét a Marseille-ből Lille-be tartó orosz szurkolói busz feltartóztatása miatt. A misszióvezető figyelemét felhívták arra, hogy az orosz állampolgárokkal szemben diszkriminatív módon és válogatás nélkül léptek fel.

Közölték vele, hogy az oroszellenes hangulat szítása az orosz válogatottnak az Eb-n való részvételével kapcsolatban negatív hatással lehet a kétoldalú viszonyra.

A diplomáciai feszültség oka az, hogy francia kommandósok Cannes egyik elővárosában kedden feltartóztattak egy, az orosz-szlovák mérkőzésre tartó buszt, amelyen az Összoroszországi Szurkolói Egyesület tagjai és más személyek utaztak. A járművön tartózkodó mind a 43 embert őrizetbe vették a marseille-i összecsapások miatt. Közülük 11-et sajtójelentések szerint szerdán elengedtek.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami dumában közölte: szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, amelyben azt követelte, hogy Franciaország akadályozza meg az orosz autóbusz feltartóztatásához hasonló jogsértések megismétlődését.

Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött. Kifogásolta, hogy a francia hatóságok nem tartották magukat a bécsi megállapodásból fakadó kötelezettségükhöz, és a busz feltartóztatásáról, az utasok igazoltatásáról és leszállításáról nem értesítették sem a párizsi orosz nagykövetséget, sem a marseille-i főkonzulátust. Mint mondta, az orosz diplomaták a közösségi médiából értesültek a történtekről.

A külügyminiszter ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a mérkőzésre tiltott pirotechnikai eszközökkel érkező egyes orosz szurkolók magatartását is.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s