EURO-2016 – Portugália, Izland és Ausztria a magyarok ellenfele

Akt.:
Portugália, Izland és Ausztria a magyarok ellenfele az Eb-n
Portugália, Izland és Ausztria a magyarok ellenfele az Eb-n - © Fotó: Derencsényi István
Budapest/Párizs – A magyar labdarúgó-válogatott Portugáliával, Izlanddal és Ausztriával került az F csoportba a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokság Párizsban rendezett szombati sorsolásán.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese első meccsét június 14-én Bordeaux-ban játssza Ausztriával. Négy nappal később az északi szigetország lesz az ellenfél Marseille-ben, míg június 22-én, Lyonban a Portugália elleni összecsapással zárul csoportkör. A kontinensviadalra 44 év után visszatérő magyarok valamennyi találkozója 18 órakor kezdődik majd.

A legerősebb, első kalapból kapott Portugáliával az ősszel rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban is találkozik majd a magyar csapat, az osztrákok elleni párharc pedig annyiban lesz különleges, hogy a két nemzeti együttes éppen egymás ellen játszotta a legtöbb meccset, szám szerint eddig 136-ot, de ebből a mostani lesz az első, amelyre semleges helyszínen kerül sor.

A magyarok mérlege csak a négyes favoritjának számító portugálok ellen negatív, őket viszont még soha nem sikerült legyőzni. A két gárda eddig tízszer találkozott egymással, három döntetlen mellett a portugálok hétszer diadalmaskodtak. A döntetlenek valamennyi alkalommal barátságos meccsen – s a legutóbbi 1983-ban – születtek.

A világversenyen újonc és a leggyengébb, negyedik kalapból kisorsolt Izland ellen viszont húsz éve veretlenek a magyarok, tíz meccsen hét győzelem és három vereség a mérleg. Az északiak legutóbb 1995 júniusában nyertek a magyarok ellen Eb-selejtezőn, az azóta lejátszott öt meccsen mindannyiszor vereséget szenvedtek, legutóbb a 2011 augusztusában, budapesti barátságos találkozón 4-0-ra.

Az örökrivális osztrákokkal szemben szintén magyar fölényt mutat a mérleg: a nemzeti együttes 66 győzelem mellett 30 döntetlent és 40 vereséget számlál. A két gárda a rengeteg közös összecsapás ellenére legutóbb közel tíz éve, 2006 augusztusában játszott egymással, akkor 2-1-re nyert Magyarország.

A június 10-én kezdődő kontinensviadalon a hat négyesből az első két csapat mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe.

– MTI –

A magyar érdekeltségű F csoport programja:

1. forduló, 2016. június 14., kedd:

  • Ausztria-MAGYARORSZÁG, Bordeaux 18.00
  • Portugália-Izland, St. Étienne 21.00

2. forduló, 2016. június 18., szombat:

  • Izland-MAGYARORSZÁG, Marseille 18.00
  • Portugália-Ausztria, Párizs (Parc des Princes) 21.00

3. (utolsó) forduló, 2016. június 22., szerda:

  • MAGYARORSZÁG-Portugália, Lyon 18.00
  • Izland-Ausztria, Párizs (Stade de France) 18.00