EURO-2016 – Olaszország a második kalapban

Budapest/Nyon – A címvédő Spanyolországon kívül Németország, Anglia, Portugália és Belgium került a jövő évi, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság első sorsolási kalapjába.

Bár a november közepén esedékes pótselejtezők még hátravannak, az európai szövetség (UEFA) a kvalifikációs sorozat csoportmérkőzéseinek keddi utolsó fordulóját követően elkezdte a sorsolási kalapok kialakítását.

Az UEFA honlapja szerint a rendező Franciaország biztosan az A csoportban kap majd helyet. A második kalapba a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria és Horvátország került. Egy hely még szabad, oda a pótselejtezőben érdekelt csapatok közül Bosznia-Hercegovina vagy Ukrajna kerülhet, ha egyik sem jut tovább, akkor pedig Csehországot sorolják be hatodiknak.

Az biztos, hogy Izlandot, Walest, Albániát és Észak-Írországot a negyedik kalapból sorsolják majd, de Csehországon kívül Lengyelország, Románia, Szlovákia és Törökország pozíciója csak a pótselejtező után, a további kijutók függvényében, az UEFA-együtthatók alapján derül majd ki.

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a kedden lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadók. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van, s nem biztos, hogy kijutás esetén a negyedik kalapba kerül. A törökök ugyanis a magyar válogatott mögött vannak a rangsorban, és amennyiben a dán, ír, norvég, szlovén négyesből egy csapat sikerrel vívja meg novemberi párharcát, akkor Bernd Storck szövetségi kapitány együttesét a harmadik kalapból sorsolhatnák.

A pótselejtező sorsolására – amelyet a magyar válogatott kiemeltként vár – vasárnap délelőtt 11 órától, a csoportok sorsolására pedig december 12-én kerül sor.

– MTI –