Helyi közélet

2015.01.08. 09:28

Orosz kézben az ikonok?

Edelény - Az edelényi L’ Huillier­-Coburg kastélyban új helyre talált térkép- és retro gyűjtemény nyártól lesz látható.

Edelény - Az edelényi L’ Huillier­-Coburg kastélyban új helyre talált térkép- és retro gyűjtemény nyártól lesz látható.

Új otthona lesz Barna György többrészes gyűjteményének – olvashatták korábban lapunkban. A műgyűjtőt, a miskolci Lézerpont Látványtár és műhely ügyvezetőjét arról kérdeztük, hogy áll a költözés.

Edelényben alakul a dolog

– Egy kicsit megtorpant a dolog, legalábbis az egyik fele – újságolta Barna György. – A Kárpát-medence Népviselete kapcsán van egy érvényes megállapodásunk: az hogy én a városnak adom a gyűjteményt. Ennek a szerződésnek vannak feltételei, többek között a kiállítás megnyitásának időpontja, amely ez év szeptember 15-e. A múzeum pozitívan áll a dologhoz, viszont nem számoltak azzal, hogy európai uniós pénzek „csúszhatnak”. Készen vannak a tervek, a műemlékvédelem is jóváhagyta, ám gondolom, hogy határidő-hosszabbításról kell majd tárgyalnunk.

Mint ismeretes az építészeti terveket már több mint egy éve elfogadta a műemléki tervtanács. A Herman Ottó Múzeum épületszárnyát Rudolf Mihály tervezte, és egy korábbi menetrend szerint az átadásra 2015. június 30-a és szeptember 30-a között kerülhet majd sor. – Halk panaszkodás: Miskolc turisztikai programjában nem szereplünk – folytatta Barna György. – Nem tudom, minek köszönhetem. Úgy néz ki, mintha nem lennénk...

A legjobban alakul és közel van a megvalósításhoz az edelényi L’ Huillier-Coburg kastélyban elhelyezendő térkép- és retro (Népszuper) gyűjtemény – tudtuk meg. Ott már megtörtént a műtárgyak átadás-átvétele, ám egyelőre mindkét gyűjtemény Miskolcon van még. Jelenleg mindkét kiállítás kreatív tervezése zajlik, a pénz megvan rá. A tervek szerint június elsején mindkét kiállítás megnyílik.

Bibliák a Dunántúlon?

Kicsit nehézkesebb azonban az Optika történet áttelepítése Egerbe.

– Napi kapcsolatban vagyunk az intézménnyel – árulta el a műgyűjtő. – Finanszírozási problémák miatt akadozik az ügylet, de nem akarnak letenni róla, egyszóval optimista vagyok. Ettől rosszabb a helyzet a kismesterségek gyűjteménnyel – tette hozzá. – A kismesterségek egy turisztikai-öko-hagyományőrző park lett volna a Tisza-tónál, ám ott teljes a leállás, ráadásul minden határidő lejárt, ami a szerződésben állt. Úgy látom, hogy ezt a projektet ismét el kell indítanom és keresnem kell a gyűjteménynek egy méltó gazdát.

Van egy új „elem” is: Dunántúlon felújítanak (egy szerzetes rend) egy zárdát és különböző más épületeket. Ők érdeklődnek Barna György Biblia gyűjteménye iránt. A helytörténeti gyűjtemény (30 ezer fotó, nyomtatvány, plakát stb.) iránt viszont továbbra sincs érdeklődés. Végül, de nem utolsósorban az ortodoxikon-gyűjtemény egy orosz nagyvállalkozó érdeklődését keltette fel.

– Egy dolog maradt a végére: az irodámban a vegyes kereskedés. Azt még nem ajánlottam senkinek, az az én utolsó mentsváram... – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában