EURO-2012: Miskolc neve (is) forog

EURO-2012: Miskolc neve (is) forog
Miskolcon is lehet foci Eb 2012-ben – ha 24 csapatos lesz a mezőny és ha a horvát-magyar pályázat nyer. Ha több a csapat, több lesz a mérkőzés, és vélhetően új helyszínkre is szükség lesz.

Kaposvár, Miskolc, Pécs, és Zalaegerszeg polgármestere is jelezte hétfőn, hogy városuk kész rendezőként beszállni a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságba, ha az európai szövetség (UEFA) 16-ról 24-re növelné a résztvevő válogatottak számát. Utóbbiról egy hét múlva születik döntés, április 18-án pedig arról, hogy a horvát-magyar közös pályázat, vagy valamelyik másik lesz az EURO-2012 rendezésének nyertese.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a pályázati bizottság vezetőjével, Gyárfás Tamással hétfőn délelőtt jutott közös nevezőre, amelyet a miskolci városháza szóvivője, Veres László is megerősített, de hozzátette: a polgármester egyes hírekkel ellentétben nem vállalt garanciát az esetleges rendezésre -, ezt egyébként már amúgy is megtette korábban a magyar kormány – de örömmel vette a megkeresést, és igent mondott arra, hogy adott esetben Miskolc szívesen lenne Eb-helyszín, amiről valószínűleg az önkormányzati képviselőtestület tagjai sem gondolkodnak másképp.

Jobb a bőség, mint az ínség

A 2012-es labdarúgó Eb rendezésének elnyerésért a magyar-horvát pályázat az olaszokkal és a lengyel-ukrán közös kandidálással van versenyben. Azt csak a jövő héten hétfőn tudják meg a versenyben lévők, hogy változik-e a kiírás.

– Kicsit olyan ez, mint amikor egy maratoni futónak 40 kilométer teljesítése után azt mondják: nem 2-t, hanem még 20-at kellene lefutni – mondta Gyárfás Tamás, a magyar pályázati bizottság elnöke. – Nekünk arra kell készülnünk, hogy kiszolgáljuk az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tagországainak igényeit, ami a létszámemelésről szól. Ezért kerestem meg Pécs, Zalaegerszeg, Kaposvár és Miskolc város vezetőit, és mindannyian nyitottak, készségesek, partnerek voltak. Hogy mást ne mondjak: Káli Sándorral másfél perc alatt szót értettünk. Ugyanakkor szeretném elmondani, ahogy azt a polgármestereknek is a tudomásukra hoztam: kicsi annak a valószínűsége, hogy a 2012-es Eb-t 24 csapattal rendezzék meg, és ezzel együtt annak is, hogy új helyszínek kerüljenek be a rendező városok közé.

Plusz 50 oldal

Gyárfás Tamástól azt is megkérdeztük, hogy a korábbi szálláshely irányú bővítés – amiről lapunknak is nyilatkozott a múlt hónap elején – mitől változott meg, és miért van szükség rögtön négy városra, ha 24-re bővül a mezőny.

– A bőség zavara jobb, mint az ínség, lehet, hogy 2 város neve is elég lett volna, de ez egy üzenet az UEFÁ-nak arról, hogy a horvát-magyar közös pályázat számára semmi nem jelenthet akadályt, legfeljebb még 50 oldallal kiegészítjük a 13444 oldalas anyagunkat – mondta Gyárfás Tamás, majd így folytatta: – A 16 csapatos Eb 31 meccsét 8 helyszínre terveztük. Ha 24-es lesz a mezőny, akkor – azt feltételezve, hogy négy darab 6 csapatos csoportban zajlanak majd a küzdelmek – legkevesebb 67 mérkőzés lesz, biztos, hogy nem 8 helyszínen.