EURO 2012: Lengyelország és Ukrajna nyert – olasz reakciók

Az olasz sportminiszter politikai döntésnek nevezte, hogy az ukrán-lengyel közös pályázatot hirdették ki nyertesnek a UEFA végrehajtó bizottságának tagjai szerdán. Az olasz ligaelnök viszont az olasz fociéletben tapasztalható káoszt nevezte meg, amiért elbukott pályázatuk a 2012-es Eb-re.

“Természetesen csalódott vagyok”, mondta el a döntés után az olasz sportminiszter, aki gratulált a győzteseknek. Giovanna Melandri ugyanakkor jelezte, hogy szerinte politikai döntést hozott az UEFA, amikor a volt keleti blokkhoz tartozó országoknak adta a rendezés jogát, és hozzátette: a sport nevében el kell fogadni a döntést, és pályán legyőzni a riválisokat.

Dino Zoff “hatalmas csalódásnak” nevezte a döntést, mivel biztos volt benne, hogy Olaszország fogja kapni a rendezés jogát. Az olasz focilegenda közölte, hogy biztos abban, hogy Michel Platini az olasz pályázatot támogatta.

Az olasz labdarúgó szövetség (FIGC) elnöke, Giancarlo Abete közölte: nem tudja pontosan milyen szempontokat vettek figyelembe a döntéskor az UEFA képviselői, “lehet hogy egyszerűen csak új országokat akartak bevonni az európai fociéletbe”. Abete a sportminiszterhez hasonlóan szintén politikai döntésként jellemezte az eredményt.

Antonio Matarrese ligaelnök jelezte, hogy “egyáltalán nem lepte meg” a döntés, mivel éppen csak maguk mögött tudják az olasz labdarúgás történetének legszörnyűbb tragédiáit. Februárban egy rendőr meghalt amikor összecsaptak a Catania és a Palermo szurkolói Szicíliában, míg tavaly bundabotrány rázta meg az olasz fociéletet.

Az UEFA végrahajtó bizottságának szerdán ismertetett döntése szerint a 2012-es labdarúgó Eb-t Lengyelország és Ukrajna rendezheti.Sporthírek