EURO-2012: Az olaszok a botrányok ellenére is bíznak a sikerben

Olaszország az elmúlt időszak botrányai ellenére is bízik benne, hogy szerdán, Cardiffban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nekik ítéli a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát. Luca Pancalli, az olasz szervezőbizottság elnöke szombaton Rómában azt mondta: bíznak az európai szövetségben, és remélik, hogy nem az elmúlt hónapok történései alapján bírálják el pályázatukat.

Pancalli, aki fél évig, egészen április elejéig az olasz szövetség (FIGC) ideiglenes elnöke is volt, hangsúlyozta: az Eb nem csupán egy sportesemény, hanem lehetőség is Olaszországnak, hogy visszaszerezze hitelességét a labdarúgásban.

Az olasz futballt több botrány is megrázta az utóbbi hónapokban. A nápolyi ügyészség a héten újabb gyanús találkozóra terjesztette ki a nyomozást a bundabotrányban. A tavaly kipattant ügy fő vádlottja, a Juventus azóta menesztett sportigazgatója, Luciano Moggi, aki a vád szerint több mérkőzés végeredményét is befolyásolta a 2004/05-ös szezonban.

Szintén az olaszok esélyeit rontja a február elején történt tragédia, amikor a Catania-Palermo szíciliai rangadó után az egymással is összeverekedő szurkolók megöltek egy rendőrt. Az olasz futballvezetés az eset után zártkapus mérkőzéséket rendelt el több stadionban, a kormány segítségével szigorították a biztonsági intézkedéseket, kérdés azonban, hogy sikerült-e meggyőzniük az UEFA-küldötteket arról, hogy mindent megtettek az erőszak megfékezéséért.