EURO 2012 – Ma eredményhirdetés

Szerdán fél 12-kor derül ki, ki rendezheti a 2012-es futball Európa-bajnokságot. Magyarországnak ez a harmadik és egyben a legígéretesebb pályázata. A horvátokkal közösen készített tervekkel az olasz valamint a lengyel-ukrán elképzeléseket kellene felülmúlni.

Magyarország egymás után a harmadik Eb-rendezést pályázta meg, ezúttal Horvátországgal közösen. A 2004-es Eb-re Ausztriával, a 2008-as kontinensbajnokságra pedig egyedül pályáztunk, de a mostani kandidálás a legígéretesebb.

A magyar-osztrák közös pályázat alapötletét 1994-ben fogalmazta meg Beppo Mauhart, az osztrák futballszövetség akkori elnöke. A 2000-es Európa-bajnokság pályázati határideje már annyira közel volt, hogy egy sikeres kandidálás beadására már nem volt idő (1994 szeptembere volt a határidő, az ötlete pedig augusztusban pattant ki Mauhart fejéből), de a 2004-es tornára sikerrel pályázhat a “Dunamonarchia”.1998. szeptember 30-án a két ország benyújtotta 288 oldalas pályázatát Genfben az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA). A magyar-osztrák pályázatot 1999-ben több európai helyszínen is bemutatták. 1999 októberében azonban az európai szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött Portugália rendezheti meg az Eb-t, a tartalék pedig Spanyolország lett (amennyiben a portugálok valamilyen okból nem tudták volna megrendezni a tornát úgy a spanyolok kapták volna a jogot). A titkos szavazásról, és az arányokról nem közöltek semmilyen információt sem. Viszont az UEFA akkori alelnö! ke, Egidius Braun az eredményhirdetés után úgy fogalmazott, hogy három kitűnő pályázat érkezett.

Magyarország ezután megpályázta a 2008-as Eb-rendezést is, igaz másodízben egyedül. Arra a pályázatra rekordot jelentő hét kandidálás érkezett: Magyarország mellett Oroszország, Ausztria ezúttal Svájccal közösen, Skócia Írországgal, Görögország Törökországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával, valamint az észak-európai négyes (finn, dán, norvég, svéd) jelentkezett. A magyar pályázat akkor épphogy csak lemaradt: a 2002. decemberi 12-i szavazáson a győztes svájci-osztrák pályázat a magyarral szemben kapott több szavazatot.

A 2012-es Eb-rendezési jogáról döntő jövő heti cardiffi kongresszust a második helyről várja a magyar-horvát pályázat, hiszen a 2005. november 8-i ülésen mindössze két szavazattal maradt el az olasz kandidálástól. Az olaszok 11 szavazatot kaptak, a magyar-horvát pályázat pedig kilencet. A lengyel-ukrán közös pályázat hét vokssal szintén továbbjutott, a törökök (6), és a görögök (2) anyaga viszont kiesett. (Korábban Románia, Oroszország és Azerbajdzsán is jelezte szándékát, de komoly pályázattal egyik ország sem állt elő.)

A végleges pályázati anyagot február 15-én Nyonban, az UEFA svájci székhelyén nyújtotta be a szövetség szakembereinek Kisteleki István, az MLSZ elnöke, és Vlatko Markovics a horvát szövetség első embere. Az ekkor beadott anyagokat az UEFA technikai bizottságának tagjai két teljes hétig tanulmányozták, majd elemzést készítettek, amelyet továbbküldtek a végső döntést meghozó végrehajtó bizottsági tagoknak.
A döntés előtti utolsó fejezet kedden volt, akkor mutatta be pályázatát Cardiffban a 3 jelölt.
A magyar-horvát tervek bemutatására a két ország küldöttségével Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader miniszterelnök is Walesbe is utazott. Az esemény után a magyar kormányfő a Független Hírügynökségnek elmondta: az ország és a szervező testület mindent megtett a sikerért és a prezentáció is jól sikerült. Gyurcsány Ferenc szerint “innentől az UEFA és Isten kezében van a döntés”, de mindkét ország megérdelmené a közös sikert. Arra a kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak a személyes jelenlétét, a miniszterelnök úgy válaszolt: ez nem csak sport, hanem nemzeti kérdés és fontos, hogy mindenki tudja egész Magyarország és Horvátország is a közös pályázat mögött áll.

Szerdán fél 12-kor hirdet eredményt Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke.