EURO 2012 – Lengyelország és Ukrajna nyert – Gyurcsány csalódott

A magyar miniszterelnök csalódott, hogy nem a horvát-magyar pályázat nyerte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. Gyurcsány Ferenc a Független Hírügynökségnek, a döntés helyszínén Cardiffban, az UEFA végrehajtó bizottságának határozata után nyilatkozva azt mondta: nem tudja, hogy milyen okok miatt vesztettünk, és mit hiányoltak a horvát-magyar közös pályázatból.

Szavai szerint a két ország a pályázat kapcsán mindent megtett. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a következő Európa-bajnokság rendezésének jogáért pályázik-e Magyarország Gyurcsány Ferenc annyit mondott: pályázni kell tovább.

A kormányfő a lengyel-ukrán siker lehetséges okai között említette, hogy a két nyertes ország együttes lakosság majdnem 90 millió fő, illetve szerinte gazdasági indokai is lehetnek a döntésnek, ezt azonban nem fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint most előbb meg kell emészteni a kudarcot, azután azonban tovább kell folytatni a megkezdett építkezést. A miniszterelnök úgy látja: pozitív folyamatok indultak a Magyar Labdarúgó Szövetségben, a 17 illetve a 19 év alatti labdarugó válogatottjaink Európa élvonalába tartoznak és sporthoz kapcsolódó infrastruktúra is fejlődik. A kormányfő szerint erre lehet és kell is építeni.

Az UEFA végrahajtó bizottságának szerdán ismertetett döntése szerint a 2012-es Eb-t Lengyelország és Ukrajna rendezheti. Magyarország egymás után harmadik alkalommal pályázott labdarúgó Eb rendezési jogára, és ezúttal sem sikerült nyernie. Magyarország korábban a 2004-es Eb-re – Ausztriával közösen -, és a 2008-as kontinenstornára pályázott sikertelenül.