EURO 2012 – A költségek

A közös rendezésű Európa-bajnokság 13 ezer oldalas pályázati anyaga nem nyilvános, ezért nem tudható, hogy jelenlegi számítások szerint mennyibe kerülne a torna megszervezése, megrendezése, a kapcsolódó költségek, továbbá mennyi lenne az utóhasznosításból a bevétel. A teljes magyar kiadás biztosan meghaladja a 2500 milliárd forintot.

2005 júniusában a kormány úgy számolt, hogy a rendezvény megvalósítása 160 milliárd forintot igényel, amelyhez hozzájárulást várnak az UEFA-tól, a többi pénzt pedig megosztják az állami költségvetés, az önkormányzatok és az uniós fejlesztési források között. A központi költségvetés 60,9 milliárd forinttal járulna hozzá a költségekhez.

Ennél lényegesen nagyobb tétel az infrastrukturális fejlesztéseké. A 2006 januári magyar-horvát kormányülés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország 10 milliárd eurónál, azaz 2500 milliárd forintnál is többet fordíthat olyan beruházásokra, amelyek az Eb megrendezését szolgálják.

Az egyik nagy kiadás a Puskás Ferenc Stadion felújítása lenne, amelynek költségét bő egy éve 125 milliárd forintra becsülte a kormányfő, amelyet teljes egészében az állam fizetne. Szó van arról is, hogy új stadiont építenek, de erről még nincs döntés – mondta a pályázatot előkészítő bizottság sajtófőnöke, Serényi Péter a Független Hírügynökségnek. Ennek költségét Serényi 60 milliárd forintra tette.

A központi költségvetésből fizetett fejlesztések autópálya-építést, vasúti és légiközlekedési beruházásokat, új határátkelőhelyek megnyitását foglalná magában. A kormányfő hangsúlyozta a közös kormányülés után, hogy a szállodai és turisztikai fejlesztések többségét magántőkéből kell megoldani, a stadionok felújítását pedig az önkormányzatokkal közösen végeznék.

Az infrastrukturális beruházások körében Gyurcsány Ferenc azt ígérte, hogy 2010-ig megépül a Budapest-Ploce közti gyorsforgalmi út, amely összeköti az Eb helyszíneit, s Magyarországon belül is mindegyik stadion elérhető lesz autópályán, továbbá az összes rendező városban lesz repülőtér.