EüM: kevesebb az OMSZ feladata, de 1,4 milliárddal többet kapna jövőre

Határozottan cáfolja az Egészségügyi Minisztérium, hogy Székely Tamás miniszter hírzárlatot rendelt el az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Az állítólagos nyilatkozatstopról Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő beszélt csütörtök délután. Azt is mondta, hogy a kisebbségi kormány “halálos döfést” mér a mentőszolgálatra, mert a működtetésére jövőre az ideihez képest mindössze egy százalékkal biztosítana több pénzt a költségvetés tervezete szerint.

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) közleményében emlékeztet arra, hogy az Országos Mentőszolgálat feladatai idén januártól jelentősen csökkentek a mentés és a betegszállítás különválasztásával. Míg 2007-ben havonta átlagosan 120 ezer feladatot látott el az OMSZ, addig idén havonta ez a szám 70 ezerre csökkent. Azonban még így is 770 mentőegység van szolgálatban, a sürgős feladatokat sokkal hatékonyabban tudják ellátni ezért, mint korábban. A minisztérium leszögezi, hogy a 2009-es OMSZ-költségvetés a feladatcsökkenés ellenére is 1,4 milliárd forinttal emelkedne. A tárca ezenfelül saját költségvetése terhére további 300 millió forint működési pénzt biztosít.

A minisztérium közleményében az is olvasható, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a költségvetési előirányzaton túl csaknem 16 milliárd forint áll rendelkezésre a 15 perces kiérkezés biztosításához, új mentőállomások építésére, új mentőautók beszerzésére és orvosi eszközök vásárlására.

Az EüM határozottan cáfolja, hogy Székely Tamás miniszter beavatkozott a mentőszolgálat belügyeibe, és nyilatkozatstopot rendelt volna el.

Koszorús László fideszes politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy “halálos döfést” mér a mentőszolgálatra a kisebbségi kormány azzal, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mindössze egy százalékkal növelte a tavalyihoz képest az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) szánt pénzt. Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter – tudomásuk szerint – hírzárlatot rendelt el az OMSZ-nél.