Eugene Cernan, aki utoljára járt a Holdon: Legyen a Mars a következő cél!

A Mars-utazás fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn az amerikai Eugene Cernan, aki utoljára járt a Holdon. Az első Holdra lépés 40-ik évfordulóján Cernan azt mondta, hogy az amerikaiaknak, a NASA-nak, a kormánynak célul kell kitűznie, hogy ismét amerikaiak lépjenek a Holdra, aztán irány a Mars.

“Vissza kell mennünk a Holdra, telepeket kell létrehoznunk, teleszkópokat kell felállítanunk ott, hogy felkészüljünk a végső célra, a Mars meghódítására.”- közölte Cernan, aki 1972-ben, az Apolló-17 tagjaként lépett a Holdra, az utolsó amerikaiként az Apolló-programban. Sajtókonferenciáján fél tucat olyan veterán asztronauta volt jelen, akik részt vettek ebben a programban.

Eugene Cernan előtt már számos egykori űrhajós vázolt fel hasonló víziót, hogy támogatásukról biztosítsák a NASA űrkutatási programjának folytatását, újabb, távolabbi célok kitűzését. Neil Armstrong és Edwin “Buzz” Aldrin, az első és a második ember, akik a Holdra léptek, azt mondták vasárnap, hogy a 40 évvel ezelőtti történelmi küldetésnek inspirációnak kell lennie ahhoz, hogy amerikaiak a Marsra lépjenek. “Az Apollo 11 annak jelképe volt, hogy mit tehet egy nagy nemzedék, és egy nagy nép, ha keményen és együtt dolgozik.” – mondta vasárnap Aldrin.