Nagyvilág

2012.06.08. 07:52

Oroszország: szakértői vélemény szerint alkotmányellenes a gyülekezési törvény szigorítása

Moszkva, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Alkotmányellenes a gyülekezési törvény szigorítása - állapította meg az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács által csütörtökön közölt szakértői vélemény, amelyet Vlagyimir Putyin elnöknek készítettek.

Moszkva, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - Alkotmányellenes a gyülekezési törvény szigorítása - állapította meg az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács által csütörtökön közölt szakértői vélemény, amelyet Vlagyimir Putyin elnöknek készítettek.

Az orosz parlament mindkét háza kormányzó párti többséggel a hét elején sietve elfogadta a tömegrendezvényeken történő szabálysértések büntetési tételeinek jelentős emelését.

A még Dmitrij Medvegyev elnöki időszakában létrehozott emberi jogi tanács honlapján közzétett szakértői vélemény szerint a módosításokkal szigorított törvény kriminalizálja az állampolgárok alapvető alkotmányos jogát a békés gyülekezésre. A szakértői véleményt pénteken adják át Vlagyimir Putyinnak.

Az ellenzék kezdettől fogva hevesen ellenezte a módosítást, amelyet az orosz államfőnek is alá kell írnia, hogy életbe léphessen. Mihail Fedotov, az államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke közölte, a testület arra fogja kérni Putyint, hogy vétózza meg a törvényt. Az orosz emberi jogi biztos és vezető orosz jogvédő szervezetek is ezzel a kéréssel fordulnak Putyinhoz.

A kormányzó Egységes Oroszország párt által kezdeményezett és a párt parlamenti többségének révén kedden a dumában, szerdán pedig a Szövetségi Tanácsban, a felsőházban elfogadott módosítás szerint a megmozdulásokat szervező magánszemélyekkel akár háromszázezer rubelt (körülbelül 2,1 millió forintot) is fizettethetnek, vagy maximum kétszáz óra közmunkára ítélhetők, ha a bíróság felelősségre vonja őket a tüntetéseken, békés felvonulásokon vagy bármilyen más megmozduláson történt szabálysértésért. A tömegrendezvényeken szabálysértést elkövetőkre a jelenlegi egy-kétezer rubeles (7-8 ezer forintos) büntetés helyett akár 20 ezer rubeles (140 ezer forint) bírságot is kivethet a bíróság.

Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követően nagyszabású tiltakozó mozgalom alakult ki. Több tízezer ember részvételével tartottak tüntetéseket Moszkvában, amelyekhez az ország több nagyvárosában is csatlakoztak.

Május 6-án, a Vlagyimir Putyin harmadszori elnöki beiktatása előtti napon az ellenzék szervezte békés felvonuláson a hatóság közbelépése miatt a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Több száz embert előállítottak, a tüntetés szervezőit elzárták, majd nemrég őrizetbe vettek néhány tüntetőt, akik a vád szerint rátámadtak a rendőrökre. Ez indította el a törvényhozókat a szabályozás szigorítására.

Ellenzéki politikusok és jogvédők szerint a hatalom Oroszországban el akarja lehetetleníteni a társadalmi és ellenzéki tiltakozó mozgalmat. Mihail Kaszjanov volt kormányfő szerint a gyülekezési törvény szigorítása a politikai válság kiszélesedéséhez vezet Oroszországban.

- MTI, Kegyes Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!