EU pénzügyminiszterek: folytatni kell

Veres János
Veres János
Az EU pénzügyminiszterek szerint Magyarországnak tovább kell haladnia a reformok teljesítésében annak érdekében, hogy 2009-re a költségvetés hiánya a GDP három százaléka alatt maradjon.

A pénzügyminiszterek keddi tanácskozásásán lényegében jóváhagyták az Európai Bizottság múlt havi értékelését a magyar konvergenciaprogram megvalósítására tett eddigi lépéseket.

A miniszterek brüsszeli ülésükön úgy ítélték meg, hogy a magyar tavalyi és idei intézkedések jelentősek voltak, ám a magyar államháztartás deficitje továbbra is magas, és lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy akár még a 6,8 százalékos hiánycélnál is jobban teljesítsenek.

Mint Veres Jánospénzügyminiszter a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, kollégái javasolták például a közszféra bérszínvonalának a kordában tartása.

Idén kisebb lesz a reálbér csökkenése annál, amit a tavaly készített konvergenciaprogram jósol, további jó hír, hogy az infláció is a tervezettnél gyorsabb ütemben csökken – mondta Veres János. Mindezek fényében Veres úgy látja, hogy reális az a hazai becslés, amely immár 6,4 százalékra korrigálta az idei hiányt.