EU: minden idők legsúlyosabb erdőtüzei

erdőtűz
erdőtűz
Idén júliusig majdnem ugyanannyi erdőterület pusztult el tűzvészek miatt Európában, mint tavaly egész évben, állapította meg csütörtökön az Európai Bizottság.

A szakemberek szerint erdőtüzek szempontjából az idei július volt az elmúlt évtizedek legpusztítóbb hónapja.
Több ezer embert kellett kitelepíteni a dél-európai országokból.

Az EU előzetes becslései szerint mintegy 3376 négyzetkilométernyi terület égett le Európában idén – 94 százaléka annak, ami tavaly egész évben. Az erdőtüzek szezonja pedig még javában tart – a legutóbbi spanyol tűzvész még nem is szerepel az EU-s felmérésben.

Délnyugat-Európában a július viszonylag normális volt, csupán a hónap utolsó napjaiban vált drámaivá a helyzet, különösen az Ibériai-félszigeten és a Kanári-szigeteken.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken még mindig küzdenek a tűzzel: eddig 350 négyzetkilométernyi terület égett le, és több ezer embert ki kellett telepíteni. A Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén és Gran Canarián az erdők 20 százaléka leégett. A szigetcsoporton még sosem volt ekkora tűzvész, ezt szakértők környezetvédelmi katasztrófának minősítik. A fák újratelepítése évekig is eltarthat.

Bulgáriában, Horvátországban, Görögországban és Olaszországban szintén nagy tűzvészek pusztítottak, több mint 2200 négyzetkilométernyi terület égett le.