EU-kutatás a klónozott állatokból nyert élelmiszer kockázatairól

Az Európai Unió Bizottsága csütörtökön megbízta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), hogy készítsen tanulmányt arról, alkalmasak-e emberi fogyasztásra a klónozott állatok, illetve milyen hatással lehetnek az ilyen állatok a környezetre. A “tudományos értékű állásfoglalás” kidolgozására az EB hat hónapot adott.

Az EFSA azt fogja véleményezni, hogy “milyen hatással lehet az állatok klónozása az élelmiszerbiztonságra, az állatok egészségére és a környezetre”. Az EB közleményében az is szerepel, hogy a klónozás várhatóan jelentősen fog fejlődni a közeljövőben, ezért rendelték meg ezt a tanulmányt.

Brüsszel az uniós környezetvédelmi előírások miatt is tudni akarja, hogy a jövőben miként kezelje a klónozott állatok húsából, tejéből készült termékeket. Az Egyesült Államok kormánya decemberben jelentette ki, hogy a klónozott állatok húsának vagy tejének fogyasztása nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot, ezt azonban sok tudós, jogász és fogyasztóvédő kétli.








hirdet�s