EU-elnökség – nagyon sikeres uniós félévet zár Magyarország

Budapest, 2011. június 22., szerda (MTI) – Nagyon sikeres uniós elnökséget zár Magyarország – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő szerdán Budapesten.

 Az elnökséget záró rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón Nagy Anna az elmúlt hat hónapot értékelve azt mondta: “nagyon sűrű, nagyon nehéz fél év” van a kormány mögött.
    Úgy fogalmazott: “Reméltük, hogy a médiatörvény mellett az elnökség eredményeire is emlékezni fognak az Európai Unió országai”. A visszajelzések alapján kijelenthető, hozzátéve: “Az, hogy most már mindenki az elnökségi eredményekről beszél, és szóba sem kerül a médiatörvény”, nagyon jó jele annak, hogy Magyarországnak sikerült az első európai uniós elnöksége során jó munkát végeznie.
    Bakos Piroska, az EU-elnökség magyarországi szóvivője arról beszélt, hogy a magyar elnökség egyik kiemelt célja az európai Duma-stratégia elfogadtatása volt. “Ha minden igaz”, az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozásukon hivatalosan is elfogadják a stratégiát, tehát megkezdődhet az érintett 14 ország együttműködése – mondta, emlékeztetve: a stratégia célja a Duna-menti országok együttműködése többi között a gazdaságban, a környezetvédelemben és a kultúrában.
    Az EU-elnökségi szóvivő kérdésre válaszolva kifejtette: az elnökség sikereiről, kudarcairól a fél év végével kell majd számot adni. “Előttünk van egy kétnapos Európai Tanács-ülés, amely sorsdöntő az elnökség életében” – utalt Bakos Piroska Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárására, valamint a gazdasági kormányzás megerősítését célzó hatos jogszabályi csomagra. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: 1900 módosító indítvány érkezett, ezt “tornázták le” egyre, amelyről jelenleg a vita folyik. Ez mindenképpen óriási siker – tette hozzá.