EU-elnökség – Egymillió új munkahely jön létre Európában az idén

Budapest (MTI) – Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában az idén, az európai vállalatok pedig 1,8-2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2011-ben – mondta Jürgen R. Thumann, az európai munkaadók szervezete, a Businesseurope elnöke pénteken a tagszervezetek elnökeinek budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

A Businesseurope elnöke az ülésről beszámolva elmondta: a viták alapján üzenetet állítanak össze az európai gazdaság helyzetéről az Európai Tanács június 24-i ülésére. A munkaadói szervezetek elhatározták azt is, hogy tárgyalásokat kezdenek az Európai Szakszervezeti Szövetséggel a munkaidő-irányelvről – közölte Jürgen R. Thumann.
    Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetégének (MGYOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar európai uniós soros elnökség legnagyobb üzleti összejövetele volt a pénteki, a Businesseurope 33 tagállamából 90 üzletember volt jelen a budapesti találkozón.
    Jürgen R. Thumann  elmondta: a szerbiai munkáltatók szövetsége pénteken csatlakozott a Businesseurope -hoz, ezt is jóváhagyták az ülésen. Elmondta azt is, hogy a tagszervezetek további két évre megválasztották a BusinessEurope elnökévé, így második periódusát kezdheti a szervezet élén.

A Businesseurope 35 európai állam több mint 20 millió európai vállalatát képviseli

    Az ülésen megvitatták az európai gazdaság helyzetét, valamint a magyar elnökség eredményeit – tette hozzá Jürgen R. Thumann. Hozzáfűzte: a Businesseurope képviselői csütörtökön találkoztak Schmitt Pál köztársasági elnökkel, és Martonyi János külügyminiszterrel, pénteken pedig egyórás eszmecserét folytattak Matolcsy György nemzetgazdasági  miniszterrel.
    A budapesti tanácskozáson szó volt a soron következő lengyel uniós elnökség prioritásairól is.
    Az ülés központi témája az volt, hogyan lehet bővíteni az innovációt Európában, és hogyan lehet megfelelni az új versenytársak – például Kína – megjelenése okozta kihívásoknak – emelte ki az elnök. Európának vissza kell térnie a fenntartható növekedés útjára, meg kell tartania versenyképességét – hangsúlyozta.
    A Businesseurope -nak az Európai Tanács június 24-i ülésére előkészített fő üzenete, hogy csak vállalkozásbarát környezetben lehet sikeresen előállítani új termékeket, szolgáltatásokat, valamint új munkahelyeket teremetni.
    A munkaidő-irányelvvel kapcsolatban elmondta: a szakszervezetekkel ősszel kezdik a tárgyalásokat, ezekbe Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai biztost is bevonják.
    A Businesseurope 35 európai állam több mint 20 millió európai vállalatát képviseli, ezeknél a cégeknél mintegy 120 millió munkavállaló dolgozik – mondta Jürgen R. Thumann. A Businesseurope -nak összesen 41 tagszervezete van – fűzte hozzá.