EU-csúcs – Orbán: a bankunió ügyében el kell kerülnünk a méltatlan helyzetet

Brüsszel, 2012. október 19., péntek (MTI) – Az euróövezeti bankunió kérdésében Orbán Viktor szerint Magyarországnak el kell kerülnie azt, hogy méltatlan helyzetbe kerüljön.

A magyar miniszterelnök a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök-pénteki brüsszeli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

“Nem vagyunk tagja az eurózónának, amely viszont nagy bajban van” – mondta. Szerinte “a mi érdekünk is az, hogy megoldják a problémáikat”, ám a döntések hatással lesznek Magyarországra. “Nem mindegy, hogy hogyan oldják meg a saját válságukat” – állapította meg a kormányfő.

Elmondta: Magyarország a visegrádi négyek többi tagjával egyeztetve azt az álláspontot képviselte, hogy a bankuniót megteremtő intézkedések nem kerülhetik ki az EU meglévő intézményrendszerét, nem hozhatják a mostaninál rosszabb helyzetbe az eurózónán kívüli országokat, és nem veszélyeztethetik a belső piac egységét.

Ha lesz bankunió, annak a szabályai Orbán Viktor szerint az abban résztvevőkre kell, hogy vonatkozzanak, az eurózónán kívüli országoknak pedig meg kell adni a döntési lehetőséget, hogy kívánnak-e csatlakozni. “Akik be akarnak lépni, azok számára a jogok és a kötelezettségek legyenek egyensúlyban” – tette hozzá. Ha az eurózónán belül a bankrendszer kimentését szolgáló “speciális pénzügyi védőbástya” létrehozása mellett döntenek, akkor ilyet az eurózónán kívüli országok számára is létre kell hozni – szögezte le Orbán Viktor.

Megfelelő módon kell kezelni az anya- és leánybankok problémáját – mondta a miniszterelnök, elfogadhatatlannak nevezve, hogy fiókokká alakítsák át a külföldi kézben levő leánybankokat. A két kategória esetében ugyanis eltér a nemzeti felügyeleti jogkör.

Orbán Viktor a bankuniót illetően a német állásponttal értett egyet, azzal, hogy a létrehozás gyorsasága nem mehet a minőség rovására.

– MTI –

Címkék: , ,