EU-csúcs – Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

Akt.:
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (j), António Costa portugál (k) és Andrej Babis cseh (b) miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők brüsszeli találkozóján 2018. december 13-án.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (j), António Costa portugál (k) és Andrej Babis cseh (b) miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők brüsszeli találkozóján 2018. december 13-án. - © Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Brüsszel – Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete csütörtökön Brüsszelben, az ülés középpontjában az eredetileg tervezett főbb témák, az euróövezeti reformok és a migráció mellett ismét az Egyesült Királyság kiválása lesz, miután elhalasztották a szavazást a Brexit-megállapodásról a brit parlamentben.

Az ülés megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja ad tájékoztatást a korábbi döntések végrehajtásáról.

A délutáni munkaülésen a tagországok állam- illetve kormányfői először tartanak érdemi véleménycserét a 2021 és 2027 közötti többéves pénzügyi keretről.

Ezután a vezetők külügyekkel, többek között az Azovi-tengeri konfliktussal foglalkoznak, valamint megvitatják a dezinformációs kampányok problémáját. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök beszámol a minszki egyezmény végrehajtásának állásáról, ezzel kapcsolatban pedig az orosz szankciókról is szó lesz.

A munkavacsorán az Egyesült Királyság távozása után bennmaradó tagállamok vezetői Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalnak a Brexitről, majd a huszonhetek külön is egyeztetnek a kérdésről, illetve a rendezetlen kiválásra való felkészülésről.

Pénteken az egységes piac, a klímaváltozás, a rasszizmus és idegengyűlölet elleni harc, illetve a migráció, s azon belül is a dublini menekültügyi szabályok reformja lesz a fő téma.

Végezetül szokás szerint eurócsúcsot tartanak, a fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése lesz. A szakminiszterek szintjén már megszavazott reformintézkedésekről konkrét döntések és iránymutatások várhatók.

– MTI –