Magyarország

2011.05.13. 17:34

AI-jelentés: a romák és a melegek emberi jogai sérültek leginkább tavaly

<p>A hátrányos megkülönböztetés és a rasszizmus jelentették a főbb emberi jogi problémákat Magyarországon 2010-ben az Amnesty International (AI) friss jelentése szerint. Csorbult emellett a véleménynyilvánítás és a szólás szabadsága, továbbra is hátrányosan megkülönböztetik a romákat és nagyon erős a melegekkel szembeni előítéletesség.</p>

Az AI minden évben jelentést ad ki a világ emberi jogi helyzetéről. Itthon a jogvédő szervezet 2011-es elemzése szerint a romák helyzete továbbra sem javult 2010-ben, hátrányosan megkülönböztetik őket a lakhatás, az oktatás, az egészségügy, az igazságszolgáltatás és a politikai részvétel területén is. A gyöngyöspatai és a hajdúhadházi konfliktus miatt pedig határozott állami fellépésre van szükség a rasszista megfélemlítéssel és erőszakkal szemben.

Az AI szerint a hatályos magyar médiaszabályozás még mindig indokolatlan mértékben korlátozza a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát azzal, hogy minden médiatartalmat szabályoz nem pontosan meghatározott feltételek alapján, kötelezővé teszi a médiaszolgáltatók regisztrációját és politikailag nem független felügyeletet helyez a média felé.

Nem a 2010-es év része ugyan, de megemlítik a jelentésben az új alkotmányt, amely sok szervezet szerint nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. A magzati élet fogantatástól számított védelme sértheti a nők jogait és jogbizonytalanságot teremthet, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alaptörvénybe foglalása sértheti a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát, a házasság intézményének jelenlegi megfogalmazása pedig előkészítheti az azonos neműek házasságát tiltó törvény meghozatalát.

Az 50 éves Amnesty International 2010-es globális jelentését péntek délelőtt a budapesti Gödör Klubban mutatták be. Az emberi jogok helyzetéről beszélt Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Átol Dorottya az AI kampánykoordinátora és Hevesi Flóra, az Amesty International Hungary elnökségének tagja. Az előadók is külön kitértek a romák és más magyarországi kisebbségek helyzetére.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!