EU-büntetés túl nagy raktárkészletért

200 millió euró befizetésére kötelezte az Európai Unió Magyarországot, mivel hazánk a csatlakozáskor a megengedettnél többet tart raktáron bizonyos termékekből. Hazánk és négy másik új tagállam nem akar fizetni.

Dékány András, az agrártárca szóvivője a Függeteln hírügynökségnek elmondta, hogy az Európai Unióban szigorú készletgazdálkodás folyik, és nem lehet a megengedettnél nagyobb mennyiségű terméket raktározni, mivel a piacra dobással veszítene a többi termék az értékéből.

Magyarországon kívül Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Szlovéniának is fizetnie kellene. A visegrádi négyek és Szlovénia pénteken közös állásfoglalást fogalmaztak meg, amiben kérik a büntetések eltörlését az Európai Bizottságtól.

Arra hivatkoznak, hogy a korábbi csatlakozáskor még csak az olivaolajnak és a rizsnek volt raktározási korlátja, a 2004-es bővítésre azonban már hosszú lista született, a legújabb tagokon például már a baromfihúst, a dohányt és a fokhagymát is számon kérik. A megbüntetett államok közölték, hogy ha az Európai Bizottság szeptemberi ülésén nem engedi el ezeket a büntetéseket, akkor jogorvoslatért az Európai Bírósághoz fordulnak.