EU-bírság árrögzítés és piacfelosztás miatt a Molnak is

Összesen 676 millió eurós (162 milliárd forintos) pénzbüntetést szabott ki kilenc paraffinviasz-gyártó vállalatcsoportra árrögzítés és piacfelosztás miatt az Európai Bizottság – áll az EB szerdai közleményében. Az árkartellben részt vett a Mol is: a magyar cégre 23,7 millió eurós (5,6 milliárd forintos) bírságot szabtak ki.

A kilenc vállaltcsoport 1992 és 2005 között vett részt a paraffinviasz-kartellben az Európai Gzadasági Térség (EGK) területén. “Valószínűleg nincs olyan európai háztartás vagy vállalkozás, amelyik ne vásárolt volna a “paraffin-maffia” működése által érintett termékekből” – közölte Neelie Kroes, az EU versenypolitikai biztosa.

A kartellben dél-afrikai, amerikai, francia, spanyol, olasz, német és magyar cégek vettek részt. A legnagyobb bírságot a dél-afrikai Sasol cégre rótták ki: a vállalat bírságát ötven százalékkal emelték a kartell vezetése miatt, és így 318 millió eurót (76 milliárd forintot) kell fizetnie. A Shellnek nem kell bírságot fizetnie, mert ők jelezték először a kartell létezését.

A kartell összes tagja rögzítette a paraffin-viasz árát, hatan pedig – köztük a Mol is – felosztotta a piacot és a vevőket is.