Helyi közélet

2010.07.15. 12:23

Vakációra mennek a bíróságok

<p>Miskolc - A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében minden év július 15-e a Bíróságok Napja, ami a bíróságokon munkaszüneti nap.</p>

Ilyenkor nem csak a bírák, hanem az igazságügyi dolgozók is szabadnapot kapnak. Péntektől kezdődik és augusztus 19-ig tart az ítélkezési szünet, de a cégbíróságok kezelőirodái ez idő alatt is zavartalanul üzemelnek, és minden ügyszakban lesz ügyeletes bíró is, aki a soron kívüli ügyek intézését végzi majd. A bírósági nagyüzem az ítélkezési szünetet követő hét kezdőnapjával, vagyis augusztus 23-ával indul újra.

A szünet nem szakítja meg az eljárási határidőket. Az ügyeletet teljesítő büntető bírók most is elrendelhetnek előzetes letartóztatást vagy szabadlábra helyezést és sztrájkügyekben a munkaügyi bíróság is eljár. A kezelőirodák nyitva tartanak a bíróságokon, így az ügyfelek az iratokat is megnézhetik.

Korábban nyáron is voltak tárgyalások, de sokat azért kellett elnapolni, mert az ügyfelek – csakúgy, mint a szabadságukat kivett bírók – nem jelentek meg, ugyanis nyaraltak, a bírónak pedig kötelessége volt méltányosan elfogadni az ilyen mulasztásokat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában