EU 50. ÉVFORDULÓ – Mi lesz az ünnepi nyilatkozatban, és mi nem

Az európai integerációt elindító római szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából Angela Merkel német kormányfő vasárnap teszi közzé a “Berlini nyilatkozatot”.

A dokumentumot a tagországok képviselői zárt ajtók mögött dolgozták ki. A szöveg még három oldal sincs, nyelvezete egyszerű, közérthető.

A Berlini Nyilatkozatot a korábbi elképzelésekkel szemben nem a tagállami vezetők írják alá, hanem csupán Angela Merkel (mint a soros elnökséget ellátó Németország kormányfője), José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Hans-Gert Pötteing, az Európai Parlament elnöke.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója látta a csaknem végleges dokumentum francia nyelvű változatát.

AMI BENNE VAN:
A nyilatkozat elsorolja az elért erdményeket, a közös értékeket és azokat a kihívásokat, amelyekkel az EU-nak szembe kell néznie.

AMI NINCS BENNE.
A Berlini Nyilatkozat nem említi az alkotmányt, a bővítést és a vallást.

EREDMÉNYEK:
a béke, fellendülés, az európai egység, az egységes piac, a közös valuta, a nyitott határok

ÉRTTÉKEK:
az államok egyenlősége, tolerancia, szolidaritás, jogállamiság, emberi jogok.

KIHÍVÁSOK:
a globalizáció, az európai szociális modell megőrzése, az energetikai politika, a klímaváltozás, a szervezett bűnözés, Európa világpolitikai szerepe

AZ ALKOTMÁNY:
Nem lesz név szerint említve, de a szöveg utalni fog arra, hogy 2009-re meg kell újítani az EU intézméynes alapjait.

BŐVÍTÉS:
A szövegben nem lesz egyértelmű említés. A további bővítést Franciaország és Hollandia az integráció felhígításának tekinti, míg Nagy-Britannia és Lengyelország a demokrácia és prosperitás exportjának.

VALLÁS:
A vallás nem lesz említve a nyilatkozatban, pedig volt nyomás, hogy a szöveg térjn ki Európa zsidó-keresztény gyökereire.Sporthírek