Miskolc

2019.08.13. 16:00

A kánikula igazi ellenszerei: folyadék, fagylalt és a vízpart…

A kánikulában mindenki másként védekezik a meleg ellen, de vannak fontos alapszabályok.

Nagy-Hankó Krisztina

Kovás Zsófia Ilona (balról) és Mogyorósi Vivien vízzel hűsítették magukat a nagy melegben

Fotó: Ádám János

Nálunk még kedden is érvényes az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése a hőség miatt. A kánikulában mindenki másként védekezik a meleg ellen, sokan a vízpartot vagy strandot választják, de akad olyan is, aki a hűvös szobára vagy légkondicionált helyiségekre esküszik.

Párafelhőben

A nagy melegben a folyadékpótlásról és a szervezet hűtéséről a legfontosabb gondoskodni. Miskolc belvárosában ezúttal is három helyen helyeztek ki párakaput, ahol vízosztással is megpróbálták elviselhetőbbé tenni a forróságot.

A Centrum áruháznál ottjártunkkor éppen egy kislány szaladgált nagy élvezettel a vizet porlasztó kapu alatt. Tósa Zita nagy kacajjal kísérte a „vizeskedést”, és már csuromvizes volt, de édesanyja nem bánta.

Tósa Melinda kérdésünkre elmondta, hogy igyekeznek ilyenkor keveset a szabadban tartózkodni, éppen haza tartanak. Egy klímás épületben jártak, ott játszottak a gyerekek, valamint moziban voltak. Ebédidőben otthon maradnak a lakásban, aztán késő délután, estefelé, amikor már kicsit enyhül az idő és nem magas az UV-sugárzás sem, játszótérre vagy strandra mennek. Szeretnek vízközelben lenni ilyen nagy melegben, ha tehetik, legalább minden nap pár órát.

 

„Imádják a gyerekek a vizet, de nemcsak ők, ha tópartra indulunk, a kutyusokat is visszük. Rengeteg vizet is fogyasztanak, másképp nem is nagyon lehet elviselni ezt a meleget” – mondta az anyuka. Panellakásban laknak, de az éjszakák viszonylag hűvösek, és így a nappali besötétítéssel megoldható, hogy a hőmérséklet elfogadható maradjon.

Sátor alatt ülve

A párakapu mellett bárki friss hideg vizet tölthet magának, poharat is biztosítanak hozzá. Ezt két ifjú hölgy intézi, akik az árnyékban, a sátor alatt ülve próbálták a forró napsugarakat kerülni. Nagyon nehezen viseli a nagy meleget – mondta Kovács Zsófia Ilona, aki sok folyadékot fogyaszt, ha a szabadban van, valamint az árnyékos helyeket keresi. Naptejjel is védekezik, természetesen. Most, hogy itt van, időnként a párakaput is használja. Zsófia középiskolás diák, amikor nem dolgozik, akkor strandon vagy tóparton hűsöl, illetve keresi a légkondicionált helyeket.

Mogyorósi Vivien a nagy kánikulában, ha teheti, inkább otthon marad. Idén érettségizett, a nyár egy része munkával telik, most éppen vizet osztanak a járókelőknek, illetve a párakaput felügyelik, ami vasárnaptól keddig üzemel a hőségriadó miatt – hangsúlyozta. Vivien hozzátette: igénylik az emberek, sokan jönnek vizet inni és hűsölni a kapu alá.

Víz, víz, víz…

Szabóné Szolinger Ildikó és családja fagylalttal próbálta elviselhetőbbé tenni a forróságot. Beszélgetésünk közben kiderült, Győrből érkeztek két nagylányukkal néhány órája. Miskolcon nyaralnak a héten. Tettek egy sétát a belvárosban, és valami hűsítőt kerestek, jégkására és fagylaltra esett a választásuk. Már az autóban is nagyon melegük volt, hosszú volt az út, úgyhogy vizet locsoltak magukra, hogy kibírhatóbb legyen a meleg. Először vannak Miskolcon, már nagyon várták ezt az utazást. Szeretnének a barlangfürdőbe és Lillafüredre is elmenni, illetve felfedezni a környéket. Majd sok hideg vízzel felszerelkezve indulnak el – mondta nevetve az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában