Etikai kódex a szocális bérlakásokhoz Székesfehérváron

Etikai kódex kidolgozására lenne szükség a szociális bérlakások használatához. Sokan korlátlan időre kapnak lakást, és nem becsülik, míg rengetegen vannak, akik hiába várnak rá – ezt Viniczai Tibor / MDF/, polgármesteri hatáskörben eljáró alpolgármester jelentette be Székesfehérváron, pénteken sajtótájékoztatón.

Vannak, akik 1988 óta várnak szociális lakásra, míg korlátlan időre kapták meg olyanok, akiknek van már saját tulajdonuk. Gyakran előfordul, hogy egy család több szociális lakáshoz jutott, ezért a lakásrendelet újraalkotását kezdeményezi – mondta Viniczai Tibor.

Hozzátette: vannak, akik a lakásokat tönkre teszik, és az is gyakori, hogy a szociális bérlakásokban élők viselkedése miatt elköltöznek a környékről családok. A rend megteremtését szolgálná az etikai kódex. Így pl. 3 rendőrségi jegyzőkönyv után megszűnne a jogosultság, és 10 évig nem lehetne újat igényelni. A szabályzat a rendeltetésszerű használat ellenőrzését is lehetővé tenné. Rongálás estén 30 napos helyreállítási kötelezettség elmulasztása után, akár kilakoltatás is járhatna.

Az országgyűlési képviselők támogatását kéri Viniczai Tibor, mivel ehhez a jogszabályi háttér megteremtésére is szükség lenne. Jelenleg bírósági határozat kell a kilakoltatáshoz. Egy ügy évekig is elhúzódhat, addig pedig teljesen tönkre tehetnek egy lakást- hangsúlyozta Viniczai.

Nem épülnek szociális bérlakások régóta a városban. 1168 lakásra 700-800 jogos igény van. A munkanélküliség és a válások miatt, egyre többen kerülnek önhibájukon kívül utcára, akik pedig megérdemlik, hogy az önkormányzattól segítséget kapjanak- érvelt a politikus.

A polgármesteri feladattal megbízott Viniczai Tibor a javaslatot még ebben a hónapban beterjeszti a közgyűlés következő ülésére.
– Független Hírügynökség –