Etessünk, de csak okosan

Óvjuk az apró jószágokat
Óvjuk az apró jószágokat - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A madarak, ha megszokták, hogy nálunk kapnak enni, mindig tőlünk várják az élelmet.

Az éjszakai fagyok beálltával a vadmadaraknak nagy segítség lehet az etetés, de nem mindegy, hogyan csináljuk. Kellő ismeret hiányában a természetbe történő beavatkozás akár végzetes is lehet.

Folyamatosan etessünk

– Néhányan már ősszel elkezdik etetni a madárkákat. A legfontosabb tudnivaló, hogyha már rászántuk magunkat, akkor nem szabad abbahagyni egészen áprilisig, mert ezzel nagyon sok állat túlélését biztosítjuk a hidegebb időszakban – hangsúlyozta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület és Madármentő Állomás vezetője.

– A madarak élete abból áll télen, hogy felszállnak az etetőre, gyűjtik az energiát, esznek, majd este aludni térnek és másnap folytatódik ugyanez. Tehát még ha korábban önellátók voltak is, mostantól rászorulnak az emberre és az élelemre, amit kitettünk nekik. Ha mi megszüntetjük a folyamatot és nincs a közelben másik etető, akkor azok a madarak, mivel megszokták, hogy nálunk kapnak enni, maradni fognak és várják, hogy történjen valami. Közben elveszítik az energiájukat és még pusztulás is lehet belőle, ezért szoktam azt mondani, hogy ez ugyanolyan felelősségteljes dolog, mint a saját kutyánk etetése, amit ugyanúgy napról napra végzünk – magyarázta az elnök.

– Három-négy eleségkategória van, amivel ez történhet: magokkal, állati zsiradékokkal, illetve gyümölcsökkel. Az energiában gazdag olajos magok közül például a fekete napraforgó a kedvenc. A búzát inkább a verebek, a kukoricát pedig a gerlék, galambok részesítik előnyben. A széncinegék számára kapható az úgynevezett cinkegolyó, amely hálóba felfüggesztett, faggyúba olvasztott magokat jelent. A vörösbegyek különösen kedvelik a teavajat, de ezt éjszakára ne hagyjuk kint. Ha valaki szeretne, akkor diót, mogyorót és kesudiót is adhat nekik. A maradékok közül szívesen elfogyasztják a főtt zöldséget, húst, fűszerezésmentes szalonnát és a natúr sajtot. Tehát sokszínű a paletta, de létezik néhány sós csemege, ami csak embereknek való, a madarak megbetegszenek tőle. Ilyenek a ropi, chips, kenyér, a sós szalonna, és a füstölt vagy sózott sajt – foglalta össze a szakember.

Hetente tisztítsuk az etetőt

Kiderült a beszélgetésből az is, hogyan óvhatjuk meg apró védenceinket a betegségektől.

– Mi lényegében felforgatjuk a természet rendjét azzal, hogy egy etetőt csinálunk. Azt értem ezalatt, hogy nagyon sok madarat tudunk egy helyre koncentrálni, így létrehozunk egy gócpontot, ahol az állatbetegségek is könnyebben terjednek. Éppen ezért az etetőket legalább hetente egyszer meg kell tisztítani, és az általában virágalátétből készített itatókban pedig minden nap cseréljük ki a vizet. Érdemes olyan etetőt használni, amelynek van teteje, mert jó, ha szárazon tudjuk tartani a belsejét – fejtette ki Lehoczky Krisztián.

Rákérdeztünk, hogy mi a teendő, hogyha csak a kisebb testű madarakat szeretnénk vendégül látni.

– Ha például a galambokat nem akarunk etetni, akkor kis bejárattal rendelkező, függő madáretetőt használjunk, ahol nagy madár nehezen tud megkapaszkodni. A nagyobb etetőknél naponta akár kétszáz kismadár is megfordul, ezért gyakran megjelennek a ragadozók a társaságukban. Jellemzően a karvaly, amely még a forgalmas városokba is bemerészkedik. Ettől nem kell megijednünk és különösen nem szükséges elkergetni, mert a ragadozó madarak genetikája olyan, hogy csak a silány, beteg, nyomorék példányokat eszik meg, elősegítve ezzel az egészséges állományt.

ÉM-DA


Hajdúböszörmény - Védett madarakat ejtett foglyul egy szegélykőre kihelyezett ragasztó, rozsdafarkúk, cinegék jártak pórul. A Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány újabb szomorú esetre hívta fel a figyelmet hivatalos Facebook-oldalán: Sajnálatos dolog történt Hajdúböszörményben. Valaki(...

Tengelicek tetemét is megtalálták az autóban
Kaposvár - Több mint 2500 védett madár tetemére bukkantak a pénzügyőrök egy román autóban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán - tájékoztatta a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága kedden az MTI-t. Azt írták: a pénzügyőrök egy hét utassal Olaszország felé tartó román járművet ellenőriz...

Mancs és Lehoczki László a Mancs szobor avatásán
Miskolc - Tizenkét éve ment el Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport legeredményesebb kutatókutyája. Az évforduló kapcsán Lehoczki Lászlóval, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjével, Mancs egykori gazdájával beszélgettünk. – Mancs 1994 júniusában látta meg a napvilágot és már pár hetes korá...

Kona és barátai a tengerparton
A tengerparton eléjük terülő esti látvány lenyűgözte a kutyát és a barátait. Kona, a fiatal boxer imád a san diego-i Solana strand hullámai között pancsolni. Azonban ezen az októberi kora estén megtorpant a pajkos játékban, legalábbis egy kis időre. Két emberbarátja társaságában fürkészett az ég...