ETEN glofiish M700 – műanyag hal

ETEN glofiish M700
ETEN glofiish M700
Budapest – Az eddig E-TEN néven ismert márkánál úgy döntöttek nemrég, hogy a PDA-telefonok kedvéért önálló márkát indítanak, amelynek neve az lett, hogy Glofiish. Kis kezdőbetűvel, legalábbis a készülékekre így írták. Az új márka két új modellt is hozott a piacra, Gubro kollega már megnyúzta az X500-at, most pedig az M700 van soron.

Külső szempontjából a két eszköz jelentősen különbözik, bár formaviláguk hasonló. Az M700 messziről kissé frissebb, illetve érdekesebb íveket mutat, több rajta a „csicsa”, ám így sem fogja megrengetni a PDA-k formatervezésének alapjait. Közelebb érve azonban erős csalódottság lesz úrrá a szemlélődőn: a ház nagyon-nagyon műanyag, egyáltalán nem tűnik minőségi anyagnak.


E-TEN glofiish M700
Technológia GSM 850/900/1800/1900
Méret 117x59x19,8 mm
Súly 165g
Kijelző 240×320 pixel, 65 ezer szín, transzreflektív TFT
Telefonkönyv osztott memória
SMS/MMS memória 128 MB Flash ROM/64 MB SDRAM
Egyéb memória microSD (nincs az alapcsomagban)
Java MIDP 2.0
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G/HSDPA/GPS 4+2/van/nincs/nincs/van
Push To Talk nincs
Infra/Bluetooth nincs/2.0
Prediktív nincs
Hangtárcsázás van
Hangrögzítõ van
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió van
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1530 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 200 óra
Beszélgetési idõ 7 óra
Fényképezőgép 2,0 Mpix + vaku + CIF videó
POP3 e-mail van
WAP böngészõ 2.0
HTML böngészõ Internet Explorer
Játékok van
Csengõhangok MIDI, MP3, WMA, WAV, AMR, AWB, RFM, MMI, AAC – 192 hangú polifónia
Operációs rendszer Microsoft Windows Mobile 5.0 PocketPC
MP3 lejátszás van
Egyebek GPS vevő, WLAN

Gombok

Az előlapi gombok megegyeznek az X500 kezelőszerveivel, két funkciógomb, két híváskezelő billentyű, illetve középen egy szögletes navigációs négyzet lelhető fel, amelynek közepe elsőre joysticknak tűnik, de nem az. A menüben való haladáshoz a négyzet széleit kell nyomkodni. Ha az ember a középső, kitüremkedő gombocskát próbálja a négy égtáj irányába rángatni, akkor nem történik semmi, csak az egész gombpanel együtt kezd el mocorogni, amely kissé ijesztő látvány.

Hardver

Maga a hardver gyakorlatilag egy az egyben az X500 egy másik házban. Ami különbség akad, azt a kialakítás okozza, ilyen például a stylus, amely ugyan önmagában elég korrekt, teleszkópos darab, de ha lehántom a hátlapot, akkor tuti elfordul a ceruza a helyén, így különösen nehéz úgy visszatenni a burkolatot, hogy a stylust ne kelljen megpiszkálni. Apróság, de idegesítő.

Kijelző

A képernyő egy jó nagy, 240×320 pixeles, 65 ezer színű ablak, napfényben persze nehezebben olvasható, de alapvetően nincs benne hiba. Első bekapcsoláskor a Windows Mobile 5 gyors képernyőkalibrálása után a felálló oprendszer vagy 20 segédprogramot telepít magától a kiterjesztett memóriából, amelyek igen hasznosak, mert zömében olyan alkalmazásokról van szó, amit a felhasználó maga is feltolna a gépre, csak most nem kell vele külön töketlenkedni, kulcsrakészen kapjuk.

Az M700 lelke egy 400MHz-es processzor, melyhez 64MB RAM és 128MB ROM társul. A sebességgel nekem egyszer sem volt gondom, a QWERTY gombsor kihúzása után viszont néha nagyon lassan fordult meg a kép. A SIM kártyámat nem csak az M700, de a X500 is gyűlölte, minden bejövő hívás kétszer látszott, egyik az ismert, másik pedig egy ismeretlen számról. Gubro nem tapasztalt ilyet, úgyhogy ez nem feltétlen a készülék hibája.

Szövegbevitel

A szövegbeviteli lehetőségek igen sokoldalúak. Egyrészt vadulhatunk a hagyományos virtuális billentyűzettel, de ehhez tutira kelleni fog a stylus, másrészről van nekünk egy Easy Keyboard nevű szerkesztőnk is, amely ugyanezt fél képernyőnyi nagyságban nyújtja, így kis gyakorlás után puszta tapizással is működhet a szövegbevitel. Én a magam részéről inkább szétcsúsztattam az eszközt, a béna megvilágítás ellenére a QWERTY gombsor remekül használható, mert a gombok kicsit domborúak, jó nagyok, így kevés az esélye a félreütésnek.

Kamera

A hátlapon 2 megapixeles kamera teljesít szolgálatot. Mellette egy önarckép készítésére szolgáló tükör és egy vakunak csúfolt jelzőfény található. A kamera szoftvere nem okoz meglepetést, a kereső teljes képernyős, ha pedig a csavarkulcsra kattintunk, akkor megkapjuk ikonok formájában a beállítási lehetőségeket. Vannak keretek és effektek is.

Összegzés

Bár eleinte azt gondoltam, hogy lehúzom a francba a készüléket a tényleg elég igénytelen anyaghasználat miatt, a mindennapok során igen nagy hasznomra volt a telefon. Egyszer sem bírtam megfagyasztani (persze nyilván megoldható lenne), ment rajta az MSN a tetőről WLAN-on keresztül, örültem a QWERTY-nek, amely jól kezelhető, ha már sikerült kinyitni, és hasznos a GPS is. Ha lenne benne 3G, akkor simán ajánlott lenne, így azonban csupán ezt érdemli.

A telefonról részletesebben a mobilarena.hu-n.