Etele tér: elmért indítóakna miatt késik a fúrópajzs – Magyar Hírlap

Nem indulhat el kedden 4-es metró Etele térről induló második fúrópajzsa – értesült a Magyar Hírlap. Csak május 7. és 11. között tud startolni a gépvakond, mert nem sikerült akkora indítóaknát kialakítani, amelyben a pajzs teljes hosszában elfért volna. Az első pajzs három hét alatt 22 métert haladt.

A lap információi szerint a fúrást végző Bamco konzorcium jelenleg is tárgyal a fővárossal, hogy a csúszások miatt hogyan módosítsák a szerződésben a határidőket. Egyelőre csak két időpont biztos: a Gellért tér és a végcél, a Baross tér elérésének dátuma.

A Gellért térnél hét hónappal, az Etele térnél két hónappal tolták ki a kötbérköteles időszakot, mert egyik helyen sem tudta a főváros időben átadni a területet.

A sajtóban megjelent hírek szerint a fővárosbnak naponta 25 millióba kerülne a pajzs egynapi kényszerleállása, ha az állomások nem készülnének el a gépezet érkezéséig. A metrót építő cég egyik illetékese a lapnak azt mondta: napi 25 millió forintnál biztosan többe kerülne a leállás Budapestnek, mert ez az összeg csak a Bamcóra vonatkozó kötbér, és ehhez jön még hozzá a munkatársak fizetése és a létesítmények fenntartási költsége.