ETA-tag szabadon engedése ellen tiltakoztak Madridban

Madrid – Több százezren vettek részt szombat este a spanyol fővárosban azon a tüntetésen, amit az ellenzék legnagyobb pártja hívott össze.

Az ellen tiltakoztak, hogy két évvel büntetésének lejárta előtt feltételesen szabadlábra helyezzenek egy baszk szeparatistát, akit 25 ember meggyilkolása miatt ítéltek 20 év börtönre.

A tüntetők szerint a szocialista kormánynak le kell mondania, mert “engedményeket tesz a terroristáknak”. A madridi kabinet szóvivője viszont hangsúlyozta: minden törvényesen, a jogszabályoknak megfelelően történt, akárcsak 1998 és 2004 között, amikor az éppen tüntetők pártja, a Spanyol Néppárt kormányzott és engedett szabadon hasonló indokok alapján 306 baszk elítéltet.

A hét folyamán már 65 spanyol városban rendeztek kisebb-nagyobb tüntetéseket az ETA, baszk szeparatista szervezet aktivistájának szabadon bocsátása ellen. A tiltakozók szerint José Ignacio de Juana Chaos terrorista merénylő, akivel szemben semmiféle engedmény nem képzelhető el.

Egy nemrég készített felmérés szerint a spanyol lakosság 60 százaléka ért egyet azzal, hogy terroristákat nem szabad büntetésük teljes letöltése előtt kiengedni, még feltételesen sem.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek