Eszter csilingelő hobbija

Hajdu Eszter nem emlékszik, hogy pontosan mikor kezdte gyűjteni a csengőket
Hajdu Eszter nem emlékszik, hogy pontosan mikor kezdte gyűjteni a csengőket - © Fotó: Ádám János
Szirmabesenyő – Százharmincnégy csengőből áll a szirmabesenyői gyűjtemény, tele izgalmas darabokkal.

Már a bejáratnál hatalmas agyagcsengők fogadnak Hajdu Eszternél Szirmabesenyőben. Aztán belépünk a lakásba, ott is sok-sok csengő, ahová csak nézünk. Különböző nagyságban, van közte réz, porcelán, színes, mintás: egész pontosan 134 darab.

Egész kicsik voltak a gyerekeim, és én nagyon szerettem őket elvarázsolni.” Hajdu Eszter

Elvarázsolja a kicsiket

– Egész kicsik voltak a gyerekeim, és én nagyon szerettem őket elvarázsolni, innen indult a vonzalmam a csengőkhöz. Akkor csak egy-két darabom volt, rézcsengők, főleg karácsonykor csilingeltünk vele – mesél a kezdetekről Eszter, aki óvónő, a szirmabesenyői ovi vezetőjeként ment nyugdíjba, de ma már újra dolgozik Miskolcon, református óvodában.

– Az oviban is mindig volt, van nálam egy-kettő, a gyerekeket nagyon vonzza a hangja. Csilingelek egyet, és szólok, itt az ideje a játékelpakolásnak, vagy épp kezdődik a meseolvasás: azonnal szót fogadtak.

Hogy mikor, mivel indult a gyűjtés? Összemosódnak az emlékek: nem tudja pontosan megmondani. Egyszer kapott egyet ajándékba valakitől, de nem emlékszik a részletekre, csak arra, hogy egyre több lett, és ő gyűjteni kezdte.

Utazáskor: csengő

– Nem nehéz nekem ajándékot venni – nevet. Rendszeresen kap újabbakat innen-onnan, és ő maga is vásárol az utazásai alkalmából.

Végig is nézzük mind­ahányat. Mutatja, melyiket kapta a fiáéktól az Azori-szigetekről, melyeket vásárolta ő maga például Korondon (csodaszép kékek), nézzük a szentendrei, a hollóházi porcelánokat. Van köztük szépen kimunkált madaras, virágos, sokuk valódi műremek: Esztert nem érdekli a tucattermék, a kézzel készült darabok annál inkább. Külön polcon vannak a karácsonyiak, egy másikon a rézcsengők. Néhányukat felemeljük, hallgatjuk a csilingelő hangokat, egyik mély, másik magas, izgalmas hangkavalkád.

– Bár a lányom zenész, zenélni nem szoktunk a csengőkkel, de ha igazán nyugdíjas leszek, akkor talán – jegyzi meg Eszter. Az viszont kiderül, ha vendégségbe jön néhány kicsi, biztos, hogy előbb-utóbb játszani kezdenek a csengőkkel. – A szülők szabadkoznak, de én mindig mondom, csak nyugodtan, a gyerek tudja, hogy vigyázni kell rájuk.

Néha eszébe jut, hogy elcsomagolja őket – nem könnyű, sőt macerás a takarítás ennyi darab mellett – de aztán mindig győz a tárgyak iránti szeretete. Egyébként is rajong a művészetekért, a csengőkön túl többféle műtárgy, festmény látható a szobákban, a falakon.

Hajdu Mariann


Alvydas Jurkától kaptunk egy kedves fotót is, magáról küldte lapunknak
Miskolc, Litvánia - Több ezer újságja van már a litván Alvydas Jurkának, már lesz Északja is. Újságokat gyűjtök, kérem, ha teheti, küldjön nekem egy példányt a napilapjából: így kereste meg szerkesztőségünket nemrégiben a litván Alvydas Jurka. Levelezésbe kezdtünk, s megtudtuk, a 60 éves férfi eg...

Vargáné Fincziczki Ágnes és a macik
Emőd - Úgy nyolcszáz mackója volt nem is olyan régen az emődi Vargáné Fincziczki Ágnesnek, a macik egy része az emődi könyvtár kiállításán tekinthető meg a gyerekek nagy örömére. (Sőt, játszhatnak is ezekkel.) – Úgy 15 éve kezdtem el gyűjteni a macikat, a gyűjtemény alapját a hajdani sajátjaim, m...

Tóth Veronika az első, Indiából érkezett képeslappal
Monok - Húsz éve kezdte a képeslapok gyűjtését a monoki Tóth Veronika. A gyűjtemény jelenleg 7871 darabból áll. Szeretnék majd egy kiállítást a gyűjteményemből.” Tóth Veronika Ahogy kezdődött Azért lehet tudni, mert amikor megbeszéltük, hogy találkozni fogunk, Tóth Veronika megszámolta. Miután...

Vizsolyi Andrea és egy babája a tavalyi szirmabesenyői kiállításon
Miskolc - Vizsolyi Andrea minden babáját néven nevezi. De miért ne tenné, ha mindegyiknek izgalmas története van? Családi indíttatása van a dolognak, hiszen már a nagymamája és az anyukája is nagyon szeretett gyűjtögetni, mondja Vizsolyi Andrea. A nagymama pici porcelántárgyakat, játékedényeket, ...