Miskolc

2019.10.24. 12:00

Az örökség kötelesség is

A legnagyobb felelősség, hogy mit hagyunk utódainkra.

Pap Gyula

Ünnepi műsor a színházban

Fotó: Vajda János

Miskolc-szerte ünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóját tegnap.

Örökösök

A városi önkormányzat a frissen megválasztott polgármester, Veres Pál vezetésével koszorúzott a hagyományos helyszíneken, így többek között a Széchenyi-, a Zsolcai kapui, a Misley Emese-, Szabó Lőrinc- és Nagy Imre-emléktáblánál, valamint a Petőfi téren. Szerda este pedig a Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi műsorral emlékeztek meg az eseményekről.

A polgármester ünnepi beszédében elmondta:

– Mi, magyarok mindannyian ’56 örökösei vagyunk, ahogy örökösei vagyunk 1848-nak, Rákóczi szabadságharcának, a világháborúknak, a kiegyezésnek és a boldog békeidőknek is. Az örökség kötelesség, az örökség teher, de az örökség gazdagság és büszkeség is egyben. Az örökséget meg kell őrizni és az örökséget tovább kell tudnunk adni, hogy tovább­éljen és újra továbbadhassák a következő nemzedékek. Az örökség megőrzése mindannyiunk közös felelőssége. De a mi legnagyobb felelősségünk, hogy mit hagyunk örökül utódainknak – hangsúlyozta.

Szerte a világban

– Ma a magyarság mindenütt a világban emlékezik és fejet hajt. A miskolci megemlékezések, koszorúzások sora példaértékű. Minden évben végigjárjuk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit, nem engedve, hogy bármelyik is feledésbe merüljön. Nem szabad, hogy az idő múlásával 1956 szellemisége, öröksége a történelemkönyvek egy fejezetévé egyszerűsödjön. Tudnunk kell, hogy nincs két Miskolc. Csak egy Miskolc van, és az mindannyiunké – emelte ki Veres Pál.

 

– Munkásoké és diákoké, tanároké és orvosoké, időseké és fiataloké, választóké és választottaké, jobboldaliaké, baloldaliaké, zöldeké, civileké, kormánypártiaké, ellenzékieké és pártpolitikán kívül állóké. Mert ezek vagyunk mi. Ez Miskolc. Sokfélék vagyunk, de egyvalami összeköt minket: a város szeretete. Tudom, hogy mindannyian hiszünk ennek a városnak a felemelkedésében, amelynek annyira kijár már, hogy végre az egész város a napos oldalra kerüljön. Szeretném, ha Miskolc ma közösen emlékezne és közösen hajtana fejet, mert közös múltunk, a sokszínű fundamentumunk, amit ’56 hősei a könnyeikkel és a vérükkel áztattak, a mi legértékesebb örökségünk – összegezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában