Friss hírek

2009.10.16. 19:23

Hollandiában bérelne börtöncellákat Belgium

<p>A túlzsúfolt börtönökkel küzdõ Belgium kormánya pénteken úgy döntött, hogy a szomszédos Hollandiában bérelnek börtöncellákat - közölte a belga igazságügyi minisztérium. Hollandiában nagyjából kétezer üres hely van a börtönökben.</p>

A holland börtöncellák bérlését a belga kormánykabinet pénteken jóváhagyta, és várhatóan a következõ hetekben véglegesítik is a holland kormánnyal egyeztetve - közölte az igazságügyi minisztérium. A lépést még a belga parlamentnek is engedélyeznie kell.

"A célunk az, hogy minél hamarabb elkezdhessük használni a cellákat" a Hollandia déli részén található Tilburg börtönben - közölte Stefan De Clerck igazságügyi miniszter. Ez csak ideiglenes megoldás, mert 2012-re már használatba lehet venni az épülõ új belga börtönöket - közölte a miniszter.

Kedden a belga kormányfõ közölte, hogy "sürgõs intézkedésekre van szükség" a belga börtöngondok megoldására. A Belga lapokban megjelent információk szerint felmerült a lehetõsége annak, hogy a védelmi kiadások csökkentése miatt felszabadult katonai laktanyákat alakítsák át börtönökké, de ez túlságos idõ- és pénzigényes lenne.

A túlzsúfolt belga börtönökre az utóbbi hónapokban több hihetetlen rabszökés is rávilágított. Július végén három veszélyes bûnözõ szökött meg Bruges város egyik börtönébõl, amikor társaik elraboltak egy helikoptert, majd azzal a börtön udvara fölé repültek, és egy kötélhágcsót aláeresztve kihozták a foglyokat. A bruges-i eset után néhány nappal két rab lépett meg az észak-belgiumi Merkplas börtönébõl, miután kölcsönkértek egy létrát, majd annak segítségével átmászták a falon, ki az utcára. Augusztus elején pedig a Brüsszel központjában lévõ Igazságügyi Palota épületébõl szöktettek meg három rabot maszkos fegyveresek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!