Friss hírek

2009.10.19. 18:58

Árkokat ástak a fatolvajok ellen

<p>Árkokat ástak az erdõbe vezetõ utakra, úgy védekeznek a fatolvajok ellen az egyik Borsod megyei erdõbirtokosságnál. A területen évek óta próbálják felvenni a harcot a tolvajok ellen. Eddig nem sok sikerrel. Az elmúlt években legalább ötmillió forint értékû fát vittek el a háromszáz hektáros erdõbõl. A tulajdonosok azt remélik, járõrözéssel és az árkokkal meg tudják védeni fáikat.</p>

Lefesteni még nem volt idõ, de már pótolták a sorompót, amit a fatolvajok nemrég tönkretettek. Az erdõ tulajdonosai azt gondolták, a sorompó véd majd a lopások ellen, de tévedtek. Az erdõben csonkok mindenütt, az ellopott fák nyomai. Ezután döntött úgy a vilyvitányi Mátyáshegyi Erdõbirtokosság, hogy másképp veszik fel a harcot a fatolvajokkal. Árkokat ástak az erdõbe vezetõ utakra.

Elég tíz perc, hogy egy rakás, már kitermelt fát autóra rakjanak, és elvigyenek az erdõbõl. Többször volt már erre példa, mondta a Független Hírügynökségnek Orosz Zoltán, az erdõbirtokosság elnöke. A tulajdonosok folyamatosan próbálják védeni az erdejüket, ezért naponta járõröznek is, de arra, hogy éjszaka is õrizzék a fákat, már nem jut pénz.

"A költségek levonása után maradó hasznot gyakorlatilag elviszi a tolvajok elleni védekezés, a napi járõrözés üzemanyagköltsége, az árkok, sorompók kialakítása," mondta a Független Hírügynökségnek Nemcsák László szakirányító.

A Felsõregmec melletti erdõbõl az elmúlt években csaknem ötmillió forint értékben loptak el fát. A tulajdonosok kiszámolták, ebbõl a mennyiségbõl legalább harminc családi házat lehetne télen fûteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!