ÉSZAKI SARK – Moszkva csodálkozik a gúnyos nyugati reakciókon

Az orosz külügyminiszter pénteken csodálkozásának adott hangot, hogy egyes nyugati államok kigúnyolták az Északi-sark alatti tengerfenékre küldött orosz expedíciót, amely 4 kilométer mélységben kitűzte az orosz lobogót.

“Olvasom, milyen kijelentést tett kanadai kollégám, és őszintén csodálkozom” – mondta Szergej Lavrov, az orosz diplomácia feje.

A kanadai külügyminiszter, Peter MacKay “showműsornak” és “15. századi trükknek” minősítette csütörtökön, hogy az oroszok kitűzték a nemzeti zászlójukat az Északi-sark alatt a tengerfenéken. “Nézzék, nem a 15. században vagyunk, az nem úgy van, hogy valaki körbeutazza a földet, zászlókat tűz ki, és kijelenti, hogy ez a terület a miénk’ ” – mondta a kanadai külügyminiszter.

Hasonló hangot ütött meg Washington is. “Nem tudom, hogy fémzászlót vagy gumizászlót tűztek ki az oroszok vagy egy ágylepedőt hagytak a tengerfenéken” – gúnyolódott Tom Casey amerikai szóvivő.

Az orosz külügyminiszter erre azt felelte: “nem szórjuk tele a világot zászlókkal, tudjuk, mit csinálunk. “.

Az orosz sajtó pénteken méltatta az expedíciót. A Vremja Novosztyej liberális kormánypárti lap megfogalmazása szerint az expedíció, “a sarki olajért való harc” kezdete.

A Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap továbbment, amikor az Északi-sark felosztásáért való versenyt “a világ újrafelosztásának kezdeteként” aposztrofálta.

A Vedomosztyi című üzleti lap megjegyezte, hogy Dánia és az Egyesült Államok is tervez tudományos expedíciókat az Északi-sarkra a maga területi követelésének alátámasztására.

Az orosz expedíció arra keres tudományos bizonyítékot, hogy az Északi-sark nem más, mint az eurázsiai kontinentális talapzat orosz szakaszának egy része. Ha ez igaz, akkor Oroszország kiterjesztheti területi vizeinek határát az Északi-sarkra és a sark körüli terület nagy részére, amely alatt jelentős gáz- és olajkészleteket sejtenek, és ezek a kincsek a globális felmelegedés következtében hozzáférhetőké válnak.