Világmegváltás rántott hússal, szerdánként

Akt.:
Csatlós Halász Ágnes az új kötettel
Csatlós Halász Ágnes az új kötettel - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Csatlós Halász Ágnes „Vasgyári éden, avasi ándergránd” című könyvecskéje jelent meg a napokban.

Ez a 12. füzet abban a sorozatban, amely immár 5 esztendős múltra tekint vissza, és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület gondozza. Viszont az első olyan, ami korábbra, száz évre nyúlik vissza, míg az utolsó történet 2000-re tehető.

Ez immár egy hároméves munka.” Csatlós Halász Ágnes

– Ennek a sorozatnak a legidősebb szerzője vagyok, hiszen eddig főleg fiatalabbak írogattak – nyilatkozta Ágnes, aki nyugdíjas tanárként él Miskolcon. – Ebben a sorozatban immár másodszor írok: először a párommal, Árvai Sityuval voltunk szerzők. Az róla szólt, az ő történeteit írtuk meg közösen, ez már rólam és családomról.

A szerző arról is mesélt, hogy van egy plakátjellegű dolog a füzet közepén, ami a miskolci fotográfusok története is lehetne akár, hiszen a dédszülei fotói vannak rajta, a 19. század végéről.

– Egyébként nem vagyok teljesen miskolci annak ellenére sem, hogy a nagyszüleim itt éltek. Teljesen miskolci a ’70-es évek végén lettem – mondta. – Addig Szabolcs megyében össze-vissza éltünk, ám mindig Miskolcon nyaraltam. Innen vannak a miskolci történetek az ’50-es évekből.

Csatlós Halász Ágnes például az Óz, a csodák csodája című filmet a Szikra moziban látta, ugyanakkor nagyszülei a Vasgyár kulturális életének aktív tagjai voltak. De kiderül a kötetből, sok színes sztori mellett, hogy a diósgyőri strandon tanult meg úszni, vagy az, hogy az egyik nagynénje a Palotaszállóban volt fodrász.

– Az Avason laktam, tanítottam, sokan jártak hozzánk. Amolyan világmegváltás rántott hússal, szerdánként volt – mosolygott.

– Juhász-Léhi István –


3 éves munka van benne

Megvenni nem lehet a könyvet, kereskedelmi forgalomban nem kapható, lévén pályázati pénzből született. De van Miskolcon a Zöld Sárkány Teázó, ahol mind a 12 füzetkéből kerül ki, amikor csak lehet. „Az egyesület tagjai igyekeznek terjeszteni” – tette hozzá Csatlós Halász Ágnes. Egyébként a most megjelent kötet több mint 20 oldalas, de maga az eredeti írás 160 oldalt tesz ki. „Két kiadóval vagyok tárgyalásban, hogy megjelenjen, de nem egyszerű” – derült ki. „Ez immár egy hároméves munka, amit leginkább a gyerekeim és a barátok forszíroztak akkor.”