Szarmata település nyomai

Akt.:
Munkában a régészek
Munkában a régészek - © Fotók: Tóth Balázs
Mezőkövesd – A legnagyobb mezőkövesdi vállalat építkezik, így került elő a harmadik századbeli kis tanya.

Ahogyan arról már tavaly írtunk, tovább bővíti gyárát Mezőkövesden a Modine Hungária Kft. Németh Zoltán, a társaság ügyvezetője elmondta, a jelenlegi gyárral szomszédos telken tavaly ősszel előzetes régészeti feltárás zajlott kutatóárkokban, ezekben találtak különböző császárkori, hun kori tárgyakat. Az egyikben egy komolyabb lelet is előkerült, hiszen egy sírra bukkantak. Január elején megkezdődött a teljes feltárás, ez számukra nem okoz gondot, mert nem érinti közvetlenül a beruházási területet.

Nagyon hideg volt, és a talaj felső rétege is át­fagyott.” Szörényi Gábor András

Mint azt Szörényi Gábor András, a Herman Ottó Múzeum régész-igazgatóhelyettese elárulta, az intézmény régészei és munkatársai nagyon nehéz körülmények között dolgoztak, nagyon hideg volt, és a talaj felső rétege is átfagyott, még a munkagépek számára is problémát okozott a feltörése. Több mint ötven objektum került elő, egy harmadik századbeli szarmata település nyomai, valamint egy nő fülkés sírja az ötödik századból. Utóbbiban bukkantak a vezérleletekre, kerámiaedényekre, tükörre, aranygyöngyökre és alamandin berakású arany fülbevalókra. Kifejtette, az egyhektáros lelőhelyből háromezer négyzetmétert tárhattak föl, mert annyit érint az építkezés.

Egy tanya lehetett

Tóth Krisztián régész elmondta, a kis szarmata település egy tanya lehetett egy száz méter átmérőjű dombon. Mivel csak a terület szélén kutathattak, így ötvenegy objektumot azonosítottak, de házak nyomait ezúttal nem találták, hanem inkább nagy tárológödröket, bennük cserépedényeket, két kutya csontvázát, illetve egy bronzfibulát. Jelenleg nincs esély feltárni a terület maradékát, hacsak nem építenek oda újabb épületet, de személy szerint szívesen feltárná a hun kori temetőt, ugyanis valószínűleg nem egy sír található a helyszínen.

Szörényi Gábor András elárulta, a város vezetésével tárgyaltak már arról, hogy a talált leletek Mezőkövesden legyenek kiállítva. A város szereti a régmúltját, a régészeti kutatásokat. Az a cél, hogy a feltárt leletanyagot hosszú távon ott állítsák ki, s erre van is szándék.

ÉM-TB