K.ki. Béke. Galamb

K.ki. Béke. Galamb
A galambok is időről időre előkerülnek. Pontosabban nem tűnnek el, de valamiért újra és újra téma a városi galamb és az azzal járó kellemetlenség. Szerencsétlen szárnyas nem tehet róla, hogy kedveli az emberek közelségét. Néha az az érzésem, hogy már-már olyannyira, mint a kutyusok. Juhász-Léhi István írása.

Mondják is és ijesztgetnek vele, hogy a galambkakival például elkaphatjuk az úgynevezett papagájkórt, amely tüdőgyulladáshoz vezethet. De sanszos a madárgümőkór, vagyis a TBC is, amely ez esetben a vesében okoz problémát. De figyelem! Ezek a betegségek leginkább a galambtenyésztőket veszélyeztethetik, ha betartjuk a higiéniai szabályokat, nem lehet gond.

Ezek az állatok szintén ösztönösen védik magukat a ragadozóktól, így aztán magaslatokban élnek, amelyből bőven van a nagyvárosban. Az ott élőknek pedig együtt kell élniük a galambokkal. A sokszor töménytelen mennyiségű ürülékkel, amelyből az autókra, járdákra és az erkélyekre is jut. Mielőtt még puskát kapnánk elő, gondoljunk arra: a házigalamb mint szimbólum elsősorban a békét szimbolizálja. Nem tudom, mi a megoldás, de ne bántsuk őket! Már csak ezért sem.

Juhász-Léhi István