„Mi is felkerültünk a térképre!”

Akt.:
Az avatási ünnepségen
Az avatási ünnepségen - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Újabb bentlakásos házat adtak át a Baráthegyi Majorságban autista fiatalok részére.

Disznótorossal és vidám zenével fogadták pénteken reggel a vendégeket a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában. Fontos nap volt a pénteki, hiszen ekkor adták át a Szent Mihály Házat, mely 12 fiatal számára biztosít majd élethosszig tartó bentlakást. Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke ismertette: a lakók közül 8-an autisták, akik nem csupán lakhatáshoz jutnak, hanem munkalehetőséghez is.


A ház egyébként széles társadalmi összefogással jöhetett létre. Ezúttal nem pályázat segített, hanem magyar és nemzetközi cégek támogatása. Volt, aki az építőanyagokat adta, volt, aki a nyílászárókat, más cég a háztartási gépeket, sokan pedig a munkájukkal segítettek. Igen nagy szülői igény volt egy új, speciális, bentlakásos otthonra. Az autista fiatalokat nevelő szülők számára ugyanis óriási teher, hogy mi lesz a gyerekükkel, ha ők meghalnak.

A ház 12 fiatal bentlakását oldja meg.” Jakubinyi László

Jakubinyi László elmondta azt is, hogy a miskolci közgyűlésnek köszönhetően a majorság területe belterület lett, az odavezető út pedig közút, és a majorság épületei házszámot is kaptak.


– Felkerültünk a világ térképére – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a Szimbiózis Alapítványnak most már 2 nappali és 3 bentlakásos otthon van a Martinkertvárosban és a Baráthegyen. A jövőben a támogatott lakhatást szeretnék erősíteni.

Fent van a térképen

Az átadóünnepségen részt vett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is. Mint fogalmazott, a Barát­hegyi Majorság már régen fent van a társadalompolitika térképén.


– A fogyatékos emberek befogadás szempontjából mindig ünnep a Szent Mihály Házhoz hasonló fejlesztés. A kormány a jövőben is szeretné támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékos emberek integrációját segítik – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett: 40–50 évvel ezelőtt a fogyatékos embereket a társadalmon kívül próbálták megtartani. Ez azonban nem volt sikeres.

A jövő feladata a szociális farmok fejlesztése, rendszerbe foglalása.” Czibere Károly

– A mi küldetésünk az, hogy visszahozzuk az emberek kollektív tudatába a társadalom gazdagságát, sokszínűségét. Ebben pedig óriási szerepe van a fogyatékos embereket befogadó intézményeknek, programoknak – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a jövő feladata a szociális farmok fejlesztése, rendszerbe foglalása.

Legyen joguk!

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere azt hangsúlyozta: egy fejlett társadalomban az a cél, hogy a sérült emberek ugyanolyan állampolgárokként élhessenek, mint bárki más. Legyen joguk a munkához és a lakhatáshoz. Jelezte: a Szimbiózis Alapítvány működése óta az autista emberek életminőségének a javításán fáradozik.


Erre a munkára európai szinten is felfigyeltek.

A beszédek után megszegték a ház kenyérméretű cipóját, erdélyi szokás ugyanis, hogy minden ház átadásakor megszegnek egy cipót annak reményében, hogy onnan soha nem fogy ki az étel.

Hegyi Erika


Csillagok és kiszebáb

A Szent Mihály Ház átadását jelképező nemzeti színű szalagot Czibere Károly államtitkár, valamint Pfliegler Péter alpolgármester vágta át, majd leleplezték a Szent Mihályt ábrázoló ikont. E köré tűzték ki csillagjukat azoknak a cégeknek, intézményeknek a képviselői, akiknek részük volt abban, hogy a ház megnyílhasson.

Az átadás után bárki felírhatta egy cédulára azt a rosszat, amitől szeretne megszabadulni ebben az évben. Ezeket a majorság kiszebábjának hasában helyezték el, majd a bábot tűzre vetették. Jelképesen elégett minden rossz és a telet is elűzték a Baráthegyen.