Megvalósuló elv: a lelet utazik, nem a beteg…

Megvalósuló elv: a lelet utazik, nem a beteg…
Miskolc, Sátoraljaújhely – A megyei kórház jó 233 millió forintot nyert a működését hatékonyabbá tevő fejlesztésekre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház összesen hét pályázatot nyújtott be arra a 15 milliárd forintos keretre, amelyet 2016. év végén a kórház konszolidáció részeként kaphattak az egészségügyi intézmények – tudtuk meg dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól. – A benyújtott pályázatokból három pályázat részesült po­zitív elbí­rálásban, összesen 233 490 012 forint értékben.

A vidéken élők ellátási színvonala is javul a fejlesztésekkel. Demeter Zoltán

A sikeres pályázatokat ismertető sajtótájékoztatón a kórházvezető elmondta, hogy kemoterápiás gyógyszerkeverék-infúziók készítésére alkalmas labor kialakítására csaknem 24 millió forint támogatást nyert el az intézmény. A legkorszerűbb módszerrel és körülmények között lesznek képesek ilyen keverékeket előállítani a megye valamennyi egészségügyi intézménye számára.

Megtudhattuk, hogy a különböző infúziók és kis térfogatú injekciók automata kiszerelést biztosító rendszerének kialakítására 50,8 millió forintot nyert el a kórház. Ez az egyénre szabott terápiatervezést teszi lehetővé.

A legnagyobb összeg, 158,75 millió forint a teleradiológia fejlesztésére jut. A rendszer fejlesztésével a jelenleg Miskolc és Sátoraljaújhely között működő együttműködés kiterjeszthetővé válik a térség valamennyi intézményére, sőt igény esetén az ország bármelyik kórházára. A vidéki intézményben elvégzett radiológiai vizsgálat elektro­nikus úton jut el a megyei kórházba, ahol a korszerű diagnosztikai berendezések és szakemberek segítségével készül el a lelet.

Jó dolog a vidéken élők számára, de költségtakarékos is. Dr. Hörcsik Richárd

324 nyertes pályázat volt

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy ezzel megvalósul „a lelet utazik, nem a beteg” elv, amely jó a vidéki emberek számára és költségtakarékos is egyben. Demeter Zoltán, a kazincbarcikai központú választókörzet országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a fejlesztések által a vidéken élők egészségügyi ellátási színvonala javul. Dr. Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 15 milliárd forintra 810 pályázat érkezett 54 milliárd forintos igénnyel és 324 pályázatot tudtak támogatni.

ÉM-SZB