Helyi gazdaság

2013.02.26. 17:42

Kamatdöntés - Monetáris Tanács: az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető, az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok - olvasható a tanács keddi közleményében.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető, az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok - olvasható a tanács keddi közleményében. A testület 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

A tanács közleménye szerint az elmúlt hónapban beérkezett adatok azt jelzik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A kedvező globális pénzügyi piaci környezet a hazai pénzügyi eszközök felárát is tartósan mérsékelheti. Mindezen tényezők tükrében az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető - áll a tanács közleményében.

A monetáris tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése az idén indulhat meg újra. A kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét.

A tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon.

A közleményben kitérnek arra: az infláció januárban a vártnál erőteljesebben lassult, a csökkenés az áruk és szolgáltatások széles köréhez köthető. Mindez az inflációs alapfolyamatok számottevően mérséklődő dinamikájával együtt a gyenge belső kereslet erősebb dezinflációs hatását tükrözheti. Az előrejelzéseknél visszafogottabb ütemű év elejei áremelések, valamint a maginfláción kívüli tételeket érintő kormányzati intézkedések következtében a rövidtávú inflációs kilátások jelentős mértékben javultak - olvasható a testület közleményében.

A jegybanki dokumentum szerint a középtávú inflációs folyamatok szempontjából azonban bizonytalanságot jelenthet, hogy a vállalati szektor a kormányzati intézkedések hatására emelkedő termelési költségeit milyen mértékben képes beépíteni az árazásába. Ezért a monetáris tanács továbbra is kiemelt figyelemmel követi az inflációs alapfolyamatok alakulását.

Emlékeztetnek: az előzetes adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye az előző év utolsó negyedévében a vártnál nagyobb mértékben esett vissza. A növekedés idén az exportpiacok élénkülésével újra elindulhat, azonban mind a külső, és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre.

A tanács megítélése szerint a gazdaságot kapacitásfelesleg jellemzi, a kibocsátás tartósan elmarad potenciális szintjétől, a munkapiac pedig laza marad. A kedvezőtlen beruházási dinamika, valamint a tartósan magas munkanélküliség ugyanakkor arra utal, hogy a gazdaság potenciális növekedése érdemben elmarad a válság előtti ütemétől.

A közleményben kitérnek arra: a globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapban erős maradt, azonban továbbra is kockázatot jelent a kedvező pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége. A hazai kockázati megítélés eközben érdemben nem változott.

A jegybanki közlemény rámutat: a sikeres devizakötvény-kibocsátás mérsékelte az ország finanszírozási kockázatait.

A finanszírozási költségek további csökkenését és a kedvező kockázati megítélés tartós fennmaradását segítheti az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutalappal történő együttműködés - olvasható a tanács közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!