Vendéglátás

2020.05.15. 13:00

Kitartottak a hivatásuk mellett

Bár országos szinten sokan új munkahelyet kerestek, nálunk a legtöbben inkább kivártak.

Bájer Máté

A waiter wearing a respiratory mask as part of precautiobary measures against the spread of the new COVID-19 coronavirus, hands a capuccino at a cafe in downtown Milan on March 10, 2020. - Italy imposed unprecedented national restrictions on its 60 million people on March 10, 2020 to control the deadly coronavirus, as China signalled major progress in its own battle against the global epidemic. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A koronavírus-járvány sokak életében változást hozott. Az egyik legjobban érintett gazdasági ág a vendéglátás: országszerte számos felszolgáló, szakács és pultos maradt beláthatatlan időre munka nélkül.

Új vért pumpál

Vannak, akik csökkentett bért kaptak, a legtöbben azonban fizetés nélküli szabadságra kényszerültek. Ám nem mindenki rendelkezett elég tartalékkal ahhoz, hogy kihúzza ezt az időszakot: sokan vállaltak ideiglenes munkát, de akadtak olyanok is, akik a teljes átképzést választották.

Az egyik online riportban bemutattak néhány exvendéglátóst, akik mára teljesen új pozícióban dolgoznak: vezető szakácsból kukásautó-vezető, szállodai front office managerből villanyszerelő lett.

Vidéken kicsit könnyebb a helyzet: a múlt heti terasznyitás most új vért pumpál az éttermekbe és a bárokba. Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan vészelték túl az elmúlt időszakot a vendéglátásban dolgozók, mennyien próbáltak más lehetőségeket keresni a munkaerőpiacon.

Vadnai Ágota, aki pincérként dolgozik, nehezen élte meg a munka nélkül töltött időszakot.

– Március 18-tól nem dolgoztam. Igazából az első pár nap jól jött, ki tudtam magam pihenni. Azonban egy hét elteltével már minden bajom volt: a jó pár bedolgozott 13-14 óra után fura volt megszokni, hogy igazából csak én tervezem a napjaimat, nincs benne a megszokott rendszer. Hiányoztak a vendégek és persze a munkatársaim is. A legnehezebb az egészben mégis, hogy elestem a bevételemtől mind a havi fix, mind a borravaló tekintetében. Mivel édesanyámmal lakom, valamilyen szinten könnyebben oldottam meg a pénzügyeket, persze azért megéreztem a bevételkiesést, de nem kellett legalább más munka után néznem: ha kicsit szűkösebben is, de kivárhattam az újranyitást.

Ágota mesélt a munka nélkül töltött hónapok pozitív tapasztalatairól is.

– Ez idő alatt rengeteg barátommal lett szorosabb a kapcsolatom, még ha csak online is. A volt középiskolai osztályfőnökömmel, akinek sokat köszönhetek, szintén gyakran beszélgettünk, szorosabbra fűztük a kapcsolatunkat.

A szórakozóhelyek tekintetében felemás a nyitás: többen csak félgőzzel működnek, de már ez is segítség a dolgozóknak. Barcsai László, a Helynekem kulturális szervezője elmondta, hogy több munkatársa is várta már a szigorítások végét.

– Volt, akinek komoly feladatot jelentett kihúzni ezt az időszakot. Mindenkinek megvoltak a saját nehézségei: akadt olyan kollégám, aki különböző szezonális munkákat vállalt. A fő profiljától azonban senki nem fordult el; reménykedtünk abban, hogy minél hamarabb újraindul az élet.

Szűcs Balázs tíz éve dolgozik szakácsként, külföldet is megjárta, és nem tudna más munkát elképzelni.

Áldozatokkal járt

– Az utóbbi időben egyre több helyre hívtak, nem is ­rossz pénzekért. Persze munka is volt bőven. Tudtam kicsit félretenni is, de szerencsére az én munkám megmaradt, hála a kiszállításnak. Én jó helyzetben vagyok, de van olyan kollégám, aki nemrég még vezető pincér volt, most pedig a másik szakmájában dolgozik, autószerelőként. Igaz, ő még a járvány előtt váltott.

Volt olyan is, aki inkább előrefelé menekült. Persze ehhez is meg kellett hozni bizonyos áldozatokat, derül ki a következőkből.

– Igyekeztünk optimisták maradni és a lehetőségeinkhez mérten konstruktívan felhasználni az időt – a többi között ezt mondta el érdeklődésünkre egy miskolci bártulajdonos, akit legtöbben csak Dezmondként ismernek. – Kialakítottuk a teraszt, és a RandOM hátsó része is elkészült. Színpadot gyártottunk, bútorokat terveztünk. Más munkát – többek között ezért – nem vállaltam. Némi áldozattal járt a hely életben tartása: eladtam a laptopomat, pár számomra fontos lemezt, és amire már nem volt szükség. Bár a terasz jelenleg üzemel, úgy érzem, hogy pár dologtól még meg kell szabadulnom a teljes nyitásig – tette még hozzá.

(A borítóképen: A járvány után, aki csak teheti, azért a saját szakmájában szeretne elhelyezkedni / illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

  • Május 31-ig kell elkészíteni a 2020. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallást
  • A járvány átalakítja az étkezési szokásainkat
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!