Észak-Korea elhalasztotta a tárgyalást Japánnal

Észak-Korea szerdán elhalasztotta a délutánra tervezett, vietnami helyszínű, kétoldalú tárgyalást Japánnal. A két- naposra tervezett megbeszélések célja a két ország közötti kapcsolatok rendbetétele lett volna. Az egyelőre nem tisztázott, hogy Phenjan később visszatér-e a tárgyalóasztalhoz.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy miért mondta vissza a szerda délutánra, helyi idő szerint három órára tervezett megbeszéléseket Phenjan. Egy névtelenül nyilatkozó észak-koreai diplomata csak annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy “talán később magyarázatot adnak”.

A japán külügyminisztérium egyik tisztségviselője elmondta: nem tudják, hogy Phenjan teljesen visszavonul-e a tárgyalóasztaltól, vagy később újra leülnek tárgyalni. A két fél az eredeti tervek szerint csütörtökön is asztalhoz ülne.

A két naposra tervezett megbeszélések első, szerdai ülésén egy kényes, sok vitát kiváltott ügyről, Észak-Korea korábbi emberrablásairól beszéltek volna. Phenjan a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején foglyul ejtett több japán állampolgárt, hogy segítségükkel képezzék ki az ország kémeit. Phenjan 2002-ben elismerte, hogy elraboltak 13 japánt, akik közül ötöt szabadon is engedtek, míg a többiekről azt állították, hogy meghaltak. Ezt Japán kétkedéssel fogadta, és bizonyítékokat követel.

Sinzó Ábe japán kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy a két ország közötti kapcsolatokat csak azután lehet rendezni, ha az emberrablás kérdését megoldották.Sporthírek