Észak-karolinai kormányzó: a hurrikán ereje ugyan csökkent, de az változatlanul életveszélyes

Ember a Potomac folyó partján Washingtonnál: a Florence hurrikán közelít az Egyesült Államok délkeleti partjaihoz
Ember a Potomac folyó partján Washingtonnál: a Florence hurrikán közelít az Egyesült Államok délkeleti partjaihoz - © Fotó: AFP / Mandel Ngan
Washington – A Florence hurrikán ereje ugyan csökkent, de a hurrikán változatlanul életveszélyes – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy aki a kötelező evakuálás ellenére sem távozott otthonából, annak pár órán belül “nem lesz kinek telefonálnia”, vagyis nem számíthat segítségre.

A Florence hurrikán ereje 4-esről 2-es erősségűre csökkent, de ez ne tévesszen meg senkit – hangoztatta a kormányzó. Sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé. A vihar – mondta – nyolc-tíz méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet.

A hurrikán helyi idő szerint csütörtökön délután érhet partot Észak-Karolinában. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban.

Közben vita kerekedett arról, hogy a Puerto Ricóban tavaly pusztított két hurrikánnak hány áldozata volt. Donald Trump elnök ugyanis csütörtökön Twitter-bejegyzésben vonta kétségbe a George Washington egyetem múlt hónapban közzétett tanulmányát, amely – módosítva a korábbi adatokat – azt állította, hogy a Maria és az Irma hurrikánoknak 2975 halálos áldozatuk volt. Az elemzés a hurrikánok áldozatai közé sorolta azokat is, akik a vihar utáni hat hónapban az áramhiány okozta viszontagságok, mindenekelőtt a megfelelő orvosi ellátás miatt hunytak el.

Trump szerint az adat nem pontos: “nem 3000 ember halt meg a két hurrikán következtében Puerto Ricóban… .amikor a vihar után én elhagytam a szigetet, 6-18 volt a halálos áldozatok száma” – írta a mikroblogban. Egy másik bejegyzésben úgy vélekedett, hogy “a demokraták a lehető legrosszabbnak akarnak beállítani engem”, és sikeresnek mondta a Puerto Rico helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseket.

– MTI –